2012. szeptember 15., szombat

Fitt - Tippek egész napra!

Ősztől egyre kevesebb napsütés ér bennünket, amitől gyakrabban érezzük magunkat erőtlenek, kedvtelennek. Már most előzd meg az őszi melankóliát azzal, hogy felturbózod a testedet egészséges étkezéssel!


8:00 óra: Reggeli

Ébredés után jót tesz egy kis langyos tea, mert beindítja az emésztést, és felkészíti a gyomrot a reggelihez. Reggel a legalacsonyabb a vércukorszintünk, ezért fontos, hogy ne maradjon ki a reggeli.

Tipp: a szénhidrátokat ne hagyd ki a reggeliből, mert azok felszívódása a leggyorsabb, így mielőbb érezheted az energiát, amellyel feltölt.

10:00 óra: Tízórai

Az a jó, ha egy nap 4-5 alkalommal eszel keveset, ahelyett, hogy háromszor dugig ennéd magad. Ezért a reggeli és az ebéd közé iktass be egy étkezést. Ilyenkor  legjobb a gyümölcs, mert felfrissít és erőt ad a következő tanórához.

Tipp: Az almában lévő gyümölcscukor stabilizálja a vércukorszintet, és a benne lévő pektin leköti a gyomorban lévő zsírokat, és fokozza az emésztést. Két alma után könnyen kibírod nassolás nélkül az ebédig!



11:00 óra: Folyadék

Ahhoz, hogy a szervezeted ne váljon dehidrálttá, igyál meg naponta 2 liter szénsavmentes ásványvizet. Ezt a mennyiséget két decinként fogyaszd el egy nap alatt. Ne feledd: ezt a folyadékot nem pótolják a cukros, szénsavas üdítők. A délelőtti vízfogyasztás azért is fontos, mert a reggeli rostanyagait könnyebben megemészted vele, és aktiválod a testedet.




13:00 óra: Ebéd

Fontos, hogy az ebéded ne legyen túl nehéz, mert azután leesik a vércukrod, és képtelen leszel koncentrálni, figyelni a következő tanórán. Válaszd inkább az energiát adó, könnyebb ételeket, így elkerülheted az ebéd utáni, emésztés miatt jelentkező fáradtságérzetet. Akkor jó az ebéd, ha utána sokáig nem leszel éhes, ám utána nem érzel teltségérzetet és fáradtságot.

Tipp: A halolaj jótékonyan hat az idegrendszerre, és szépíti a bőrt. A halhúsban lévő enzimek megóvnak a szívinfarktustól, ezért amikor lehet, egyél halat! Még egy érv mellette: fokozza a zsírégetést.

15:00 óra: Tápláld a lelked!

Egész nap körülvettek az osztálytársaid, ideje egy kicsit egyedül lenned. Adj 10 percet magadnak, amíg hazasétálsz, vagy amíg odaérsz a következő programodra. Hallgass közben zenét, figyeld a környezetedet, és rendezd a lelkedet!



17:00 óra: Ötórai tea

Itt az ideje, hogy kényeztesd a szervezetedet. Gyümölcssalátával, gyümölcslével vagy gyümölcsteával energetizáld magad. Koffeintartalmú italokat ilyenkor már ne fogyassz, különben nehezen tudnál elaludni.



19:00 óra: Vacsora

A régi elv - reggelizz, mint egy király, ebédelj, mint egy polgár, vacsorázz, mint egy koldus - ma is követendő lehet. Így biztosan nem hízol el, és egészségesebbé válhatsz, mert kb. 3-4 óra alatt, emészti meg a szervezetünk a bevitt ételt. Ám éjszaka az emésztés lelassul, és félig emésztett ételek a gyomorban erjedésnek és rothadásnak indulnak, és ebből keletkező mérgek a szervezetben maradnak.

Tipp: Vacsorára könnyű ételt fogyassz, és lehetőleg kerüld a zöld leveles salátákat, a nehéz, és zsíros húsokat. A magas rosttartalmú ételek emésztése is hosszabb időt vesz igénybe, így azokat is mellőzd a vacsinál.


Tudtad?


A méz nem hizlal! A benne lévő ásványi anyagoknak köszönhetően vértisztító hatású. A szőlőcukor az izmokba épül, energiává alakul, nem pedig zsírrá!

A zsírszegény étrend nem fogyaszt! Az ilyen ételekben valóban nincs annyi zsír, de adalékanyagokkal és ízfokozókkal ízesítik, amelyek miatt olykor jobban hizlalnak, mint a zsíros ételek.


Ha feleannyit eszel, nem fogsz! Hiába határozod el, hogy feleannyit eszel - tudat alatt olyan ételt választasz, ami feleakkora mennyiségből megadja ugyanazt a teltségérzetet!

A koplalás nem fogyaszt! Ilyenkor ugyanis a tested riadót fúj, és elkezd tartalékolni. Ezért hiába koplalsz, mégsem fogysz.

Anyagcsere - probléma is állhat az elhízás hátterében. A normál székelési ritmusszám a napi 2-3 alkalomtól a heti 2-3 ürítésig váltakozik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése