2012. szeptember 28., péntek

Szexi smile!

Magyarországon átlagban egy ember kétévente cserél fogkefét, noha két- három havonta kellene! Ahhoz hogy szépek és egészségesek legyenek a fogaid, a helyes fog- és szájápolást mielőbb el kell kezdeni! Nincs kifogás, gyere velünk, hogy sokáig szexin mosolyoghass a világra!

1. 5perc minimum!

A fogaink színét és formáit szüleinktől örököljük, de gondos ápolással sokat javíthatunk rajtuk akkor is, ha nem túl szép fogsort kapunk örökségül. Azt már tudjuk, hogy jó, ha naponta legalább kétszer fogat mosunk. 
Ám valójában csak kevesen mossák meg helyesen a fogaikat! Az esti, lefekvés előtti fogmosás a legfontosabb, hiszen este savasodik a szervezetünk az elfogyasztott ételek és italok miatt, a savas állapot, pedig gyorsítja a fogszuvasodást. Ezért vacsora után alaposan fogat kell mosni: minimum 5, de inkább 10 percen át! Csak így tudod valóban jól kitisztítani a fogaidat!

2. Csak szárazon!

Talán sokaknak meglepő lesz, de az a helyes eljárás, ha rányomod a fogkrémet a fogkefére, amit utána már nem vizezel be! Mindig száraz fogkefével kezdd a fogmosást, így sokkal hatásosabb, és a baktériumok kevésbé tudnak elszaporodni! Azt is megteheted, hogy két fogkefét használsz felváltva, hogy az, amelyikkel előzőleg megmostad a fogad, kelően meg tudjon száradni.


3. Mire jó a fogselyem?
A fogselyemmel oda is beférsz, ahonnan a fogkefe nem tudja eltávolítani az esetleges lerakódásokat. Azok, akiknek szabálytalanabb a fogsoruk, a fogselyemmel könnyedén eltávolíthatják a fogak közti ételmaradékot. Így használd: tépj le egy kb 20cm hosszú fogselymet, és mindkét végét csavard rá a mutatóujjadra. Feszítsd ki a selymet, majd húzd a fogaid közé, és vissza.



4. A csúcs szuper fogkefe!

Nehéz eligazodni a kínálatban, de a fogorvosok általában a kis fejű fogkeféket tartják előnyösnek, mert azzal a hátsó fogakhoz is könnyebben odaférünk. Vannak erős, közepes és puha sörtéjű fogkefék, attól függ, melyik jó neked, hogy mennyire érzékeny a fogínyed. Ha könnyen begyullad, akkor a puhát válaszd. Ne feledd, hogy a fogkefét 2-3 havonta cserélni kell a higiénia miatt és ezért, mert a szétálló sörtéjű kefe már nem tisztít alaposan!

5.Megrágod az ételt? 

Felgyorsult világunkban néha annyira kevés időt fordítunk az étkezésre, hogy még arról is megfeledkezünk, hogy alaposan megrágjuk az ételt. A kutatók szerint a középkorban élő emberek fogazata jobb állapotban volt, mint a maiaké, pedig nem is volt fogkeféjük. Azért voltak jobbak a fogaik, mert többet és erősebben rágtak.

6. Kellemetlen lehelet!

A fogakra lerakódott lepedéket a fogmosáskor eltávolítod, de a baktériumok ott vannak a nyelven is, amelyek a fehérjetartalmú élelmiszerek lebontásakor kénhidrogént termelnek, ennek köszönhető a szájszag. Ezért érdemes fogmosáskor a nyelvet is tisztítani. Rossz leheletet okozhat egy lyukas fog, gyulladt fogíny, de a gyomorbántalmak is! A helytelen táplálkozás miatt a szervezetünk túl savasá válhat, ami szájszagot okoz.

7.Mi legyen a fogkővel?

Szintén hajlam kérdése, hogy valakinek lerakódik-e a fogkő a fogán, akkor azt szakemberrel el kell távolíttatni. Ez az ún. elmeszesedett foglepedék a fogkő, ami gyengíti a fogíny és a fogágy állapotát, mert a fogkőben lerakódhatnak a baktériumok. Rendszeres fogmosással és a szájápolással a fogkövek kialakulása lassítható.
8. Szeresd a fogszabályzót!

Hajlamosak vagyunk lemondani a fogszabályzóról, mert ciki a fiúk előtt. Pedig a fogak szabályozásával a fogaink hosszabb életűek lesznek, tehát nem csupán esztétikai célt szolgál a fogszabályzó. Ha a fogak szabálytalanok, akkor könnyebben megül köztük a lepedék és a baktérium, nehezebb a fogak alapos tisztítása. Ma már akár felnőttkorban is van mód a fogszabályzásra, tehát a korod nem lehet ez alól kibúvó. Fehér színű fogszabályzók is kaphatóak, amelyek kevésbé feltűnőek.

9. Miért nem hófehér?

Szüleinktől örököljük a fogaink színét is. Ezért van, aki alig ápolja, mégis hófehérek a fogai. Mások, pedig hiába mosnak fogat egy nap akár 5 is, sárgák maradnak. A fogkő eltávolításával fehéredik a fogunk néhány árnyalatot, de vannak speciális fogfehérítő eljárások is. A sztárok általában a csúcstechnológiának számító fogfehérítést választják, aminek az a lényege, hogy egy speciális fogfehérítő gélt kicsi fogsor alakú edénybe helyeznek, ebbe kell a fogsort beletenni. Aztán a NASA által kifejlesztett spéci kék fénnyel ezt az anyagot aktiválják a fogon, amelynek hatására 8x világosabb lesz a foga.

10. Ha hanyagolod..

Azért nem érdemes már most, tinikorban legyinteni egy-egy lyukas fogra, mert a szuvas fogaknál könnyebben kialakul a gomba. Ez szájfertőzést okozhat, később pedig a gondatlan szájápolás miatt akár idejekorán ki is hullhat a fog! Ha tehát nem akarsz a foghíjasok csoportjába tartozni, akkor minimum reggel és este mosd meg alaposan a fogad a fentiek szerint! Gondolj bele: a középkorban még nem ismerték a fogkefét, de már volt csoki, mégis jobb foguk volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése