2012. szeptember 23., vasárnap

Minden tiszta?

Mindannyian tökéletes arcbőrre vágyunk, ami a szépség első számú védjegye - és a fiúk egyik gyengéje. A bársonyos bőr, pedig még a pattanásokkal teli tinikorban is elérhető.


A tinédzserek több mint 70%-ánál megjelenek pattanások a pubertáskorban. A lányoknál főleg a menstruáció előtt jelennek meg a pattanások, de ha szedsz A- és E-vitaminokat, enyhébben jelenhetnek meg. Amivel segíthetsz, az a szalicilsav-tartalmú tonikok, amelyek leszárítják a pattanásokat. Természetes megoldás pedig, ha teafaolajjal kened le a pattikat - ez kellemetlen illatú gyulladásgátló, amely nem szárítja a bőr felszínét.

1. Lépés:  Alapos arctisztítás

A szép bőr alapja a gondos arctisztítás, amiről a lányok 80%-a gyakran megfeledkezik. Pedig hiába gondolod, hogy nem koszolódott a bőröd, hiszen nem sminkelted ki magad. A levegőben lévő szmog is nyomot hagy a bőrön. Márpedig ha piszkos a bőröd, akkor a felvitt krém nem szívódik fel. Ráadásul a bőrön maradt szennyeződés eltömítheti a pórusokat, ami gyulladáshoz, pattanás kialakulásához vezet.

Mivel:
Először arctejjel finoman töröld át az arcodat - ezzel a bőrön lévő szennyeződés nagy részét eltávolíthatod. Ezután töröld át az arcodat alkoholmentes tonikkal, amellyel a maradék piszkot is eltávolítod. Minimum két lépésből álljon az arctisztítás. A tonizálást kiválthatod, ha szappanmentes folyékony arctisztítóval megmosod az arcodat.

2. Lépés: Radírozás




Az arcradír azért szükséges, mert a bőrünk felszínén elhalt hámsejtek találhatóak, amiket szabad szemmel nem lehet látni. Ha túl vastaggá nőnek, eltömíthetik a pórusokat és gyulladásokat, pattanásokat okozhatnak. Ezért szükséges kéthetente egyszer alaposan átradírozni a bőrödet.

Mivel:
Gyenge dörzshatású arcradírt válassz. Enyhén vizes arcbőrre vidd fel, és dörzsöld át az arcodat, a homlokodat és az álladat. A szemkörnyéket viszont tilos radírozni!

3. Lépés: Hidratálás

A bőrödnek szüksége van hidratálókrémre, mert a őszi időjárás megviseli, emiatt érzékennyé válhat. Sokan úgy vélik, hogy a tiniknek még nincs szükségük arckrémre - de tévednek. A fiatalok bőre ugyan még eleve szép, de az időjárási hatások miatt már tinikorban érdemes elkezdeni az arcápolást.

Mivel:
A bőrtípusodnak megfelelő hidratálókrémet válassz. Ehhez meg kell tudnod, hogy milyen bőrtípusba tartozol. Fontos, hogy télen zsírosabb, tavasztól vizesebb, könnyebb krémet használj!

Határozd meg a bőrtípusodat!

Azt, hogy milyen bőrtípusod, legpontosabban szakember állapíthatja meg. Ám a leírt jellemzők alapján te is beazonosíthatod.

Normál: A faggyú- és szaruképződés tökéletes, ezért a bőr felülete tiszta, pattanásoktól mentes. Tapintása bársonyos, üde, rugalmas, színe a benne lévő festékanyagtól függ, de összhatásában egészséges, rózsaszín - amely tökéletes vérkeringésre utal. 

Tudtad? A- és F- vitaminos, vizes alapú hidratálókrémet válassz, lehetőleg minél természetesebb összetevőkből.

Zsírhiányos bőr: A faggyúmirigyek által termelt faggyú mennyisége kevesebb a normálisnál, ezért matt fényű a bőr, az orrnyeregben, a homlokon mitesszer jelenhet meg. A pórusok kissé zártak, de a bőr rugalmas és feszes.

Tudtad? Tilos tovább szárítani a bőrt, ezért csak alkoholmentes kozmetikumok jöhetnek szóba, mert z alkohol kiszívja a bőr nedvességtartalmát. Olyan hidratálót válassz, ami ricinusolajat vagy paraffint tartalmaz, hogy visszazsírozd a bőrödet.

Száraz, seborrhoeás bőr:

A pórusok tágak, a bőrfelszín egyenletlen, jellemzőek a pattanások, amik mellett kemény mitesszerek is megtalálhatók. A bőr felszíne néha hámlik, gyulladásoktól sem mentes.

Tudtad? Puhító hatású összetevőket tartalmazó arctejet használj, és olyan hidratálókrémet keress amiben van A-vitamin, E-vitamin és sztearinsav a gyulladások, pattanások ellen.

Vízhiányos bőr:

Petyhüdt az arcbőr, a színe fakó, és sokszor jelentkezik húzódás, szárazságérzés. Emiatt a bőr nem elég rugalmas, a pórusok szűkek, így apró mitesszerek alakulhatnak ki rajta. A bőr felületén és mélyebb rétegeiben vízhiány mutatkozik.

Tudtad? Az a cél, hogy vizet jutass a bőrödbe. Vízmegkötő faktorokban gazdag hidratálókrémre van szükséged. Emellett napi két liter szénsavmentes ásványvizet is kell fogyasztani.

Olajos, seborrhoeás bőr:

A bőr fénylik zsíros tapintású, a pórusok tágak, a túlzott zsírtartalom miatt az orr hajlatában és az állon hajszálerek figyelhetőek meg. Pattanásokra hajlamos, a mozgáshiány, a fűszeres ételek, a nem megfelelő kozmetikumok okozhatják.

Tudtad? B-vitamin tartalmú, könnyű, vizes bázisú hidratálókrémet válassz, illetve speciális kenőcsöt, amely helyreállítja a bőr faggyútermelését. Emellett minél többet sportolj friss levegőn!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése