2012. augusztus 30., csütörtök

10+1 bőrápoló tipp

Noha még melegek a nappalok, sajnos már vége a nyárnak, és itt az ideje felkészíteni a bőrödet a hűvösebb időjárásra. Ehhez azonban nem árt egy kis biológialecke, hogy megérts, miért olyan fontos a bőrtisztítás!


1. szabály:Ne bántsd a bőrödet!

Az aknék általában apró vörös foltokként jelennek meg az arcodon, nyakadon, dekoltázson, nem ritka a háton is. Ha a váladék nem képes kiürülni a bőrből, akkor elszaporodhatnak a bacilusok, és gennyes, gyulladt "göbök" képződhetnek. Ha nyomkodással igyekszel eltüntetni ezeket, akkor akár maradandó hegeket is szerezhetsz.

2.szabály: Figyelj az étkezésre


Ha zsíros, pattanásos a bőröd, a legfontosabb felhagynod a zsíros, olajos ételek fogyasztásával! Fontos, hogy ne egyél fehér cukrot - semmilyen formában! A sós ételek sem kedveznek a bőrnek: kerüld a chipseket, sós mogyorót, mandulát.





3.szabály: Szedj vitaminokat!

A pattanások ellenszereként érdemes olyan vitaminokat és nyomelemeket szedni, amelyek erősítik az immunrendszert: például A-, C-, F-, és e- vitamin, szelént és cinket. Ez utóbbi gyulladáscsökkentő hatású, és ráadásul segít az egészséges hormonszint kialakításában!

4. szabály:  Ne hagyd ki az arctisztítást!

Reggel és este mosd le az arcodat arclemosóval és tiszta vízzel! Ha nincs pénzed drága kozmetikumokra, akkor készíts magadnak.
Mitesszeres bőrre: 100ml felforralt, majd lehűtött vízhez keverj 3-3 csepp citromolajat és borókaolajat. Gyulladt bőrre: 100ml desztillált vízhez adj 3-3 csepp kamillaolajat és izsópolajat.

5. szabály: A hidratálás kötelező!

Bőrtisztítás után használj hidratáló krémet. Lehetőleg keres olyan márkát, amely kifejezetten a bőrödre készült, és szabályozza a faggyútermelést. A napi kétszeri arclemosás után kend be a bőrödet!

6. szabály: A bőrradír csodát tesz

Hetente egy-két alkalommal használj bőrradírt, amellyel eltüntetheted a bőrödről az elhalt hámréteget. Sokszor a megvastagodott szaruréteg miatt nem képes a felgyülemlett faggyú kiürülni a bőr alól - ez okozza a gyulladást!

7. szabály: Havi egy arcpakolás

A Vichy hidratáló pakolás termálvizet és bőrnyugtató algakivonatot tartalmaz - amely gyógyír a bőrnek! Te is készíthetsz pakolást: két evőkanál sovány túrót keverj el egy evőkanál mézzel és egy tojássárgájával. 20 percig hagyd az arcodon, majd mosd le langyos vízzel!








8. szabály: Aludj jól!

A napi 8 óra alvás nemcsak a testedet, a bőrödet is kipihentté, kisimulttá teszi. Nem mindegy, hogy mibe alszol: a legjobb a természetes, növényi alapanyagú (pamut, selyem) ágynemű és hálóruha használata.





9. szabály: Tedd rendbe a lelkedet!

Azért jelentkezik általában éppen a pubertásban a legtöbb pattanás rajtunk, mert egyrészről új - szexuális- igényeink támadnak, másfelől félünk ezektől. Ha megijedünk, vagyis " begyulladunk" az eddig ismeretlen érzésektől, vágyaktól, akkor gyulladt pattanások ülnek ki a bőrünkre. Hisz többnyire igaz, hogy ami belülről próbál kitörni az emberből, az a bőrön át próbál távozni.

10. szabály: Szolárium, napozás csak módjával

A túlzott napozás öregíti a bőrt! Biztosan láttál már olyan huszonéves lányt, akinek a dekoltázsa ráncos. Ez főként a túlzott napozástól és szoláriumozástól lehet. Figyeld meg, hogy a fehér bőrű sztárok többsége fehér marad - így óvja bőrét a korai öregedéstől.

+1 szabály: Sminkelj bátran!





A ma kapható púderek és alapozók többsége már olyan jó minőségű, hogy használata mellett a bőr gond nélkül szellőzhet. Ha zavarnak a pattik, nyugodtan sminkeld magad - ez jót tesz majd az önbizalmadnak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése