2012. augusztus 4., szombat

A fogyókúra 10 parancsolata!


Ha diétába kezdesz, hogy csúcsformába kerülj iskola kezdésre, akkor nem árt betartanod néhány alapszabályt ahhoz, hogy fogyókúra ne ártson, hanem használjon!

1. Egyél, hogy fogyj!

Ne feledd: a szervezeted még fejlődésben van, ezért szüksége van tápanyagokra, vitaminokra és ásványi anyagokra. Ha nem eszel akkor egy idő után fáradttá válsz, legyengül az immunrendszered.

2. Új szokások

A legokosabb, ha először változtatsz az étkezési szokásaidon: krumpli és tészta helyet ,szénhidrátot (rizst, zöldséget) választasz köretnek, és lemondasz a cukros, szénsavas üdítőkről. Minden délelőtt egyél gyümölcsöt - így helyreáll az anyagcseréd a rostoktól. Ha így csupán pár kilótól szabadulsz meg, ami számodra nem elég, akkor szigorúbb szabályokat vezethetsz be az étkezésedbe.

3. Ne nassolj!

Naponta ötször, de sose edd magad pukkadásig. Az étkezések közötti nassolásról viszont le kell szoknod, mert a gyomrodnak is szüksége van pihenőre. Ha folyamatosan eszel, akkor még meg sem emésztetted az egyik ételt, máris érkezik egy következő adag a pocakodba.





4. Kerüld a zsírt!

Nyilván nem eszel zsíros kenyeret, ám a zsírok találhatók más kajákban is: a csokinak 35%-a zsír, egy adag sült krumpliban 20 gramm zsír van, a sajtkrém és tejszín 32%-a zsír! Rejtett zsír van még a sertés- és marhahúsban is.

5. Nem mindegyik zsír rossz!

Állati eredetű zsírokból csak mértékkel fogyassz! A növényi eredetűek: magvakból, olajokból származnak. Az Omega-3 és Omega-6 zsírsavakról mostanában sokat halhatsz. Ezeket többek között a csírákban, a halakban és a csipkebogyóban és a szójában találhatod meg.

6. Jöjjenek a citrusfélék!




A citrusfélék - narancs, gréfrút. citrom, mandarin - nagy mennyiségben fogyasztva zsírégető hatásúak. Gazdag vitamintartalmuk segítségével az immunrendszeredet is erősítheted velük!




7. Legyél sótlan!

A túl sok só megköti a szervezetben a vizet, ami ártalmas az egészségre, hízáshoz vezet, és emeli a vérnyomást. Tudatosan fogd vissza a túlzott sózást: könnyen hozzá lehet szokni a sótlanabb ételekhez.

8. Fehérjét?

Ha fehérjét eszel, azt a gyomrod nyolc órán keresztül emészti. De csak akkor, ha nem eszel hozzá krumplit, vagy kenyeret! Ez azért fontos, mert így a hosszú emésztéssel energiát éget el a szervezeted.

9. Add meg a módját!

Evés közben ne tévézz, ne olvass, ne tanulj, és legfőképpen ne rohanj, hanem csak az étkezésre koncentrálj. Így lassabban telít az étel, és nagyobb élményt nyújt az étkezés. Arra is figyelj, hogy mindig alaposan rágd meg az ételt. Ha erősen fogyózol, akkor az utolsó három falatot mindig hagyd a tányéron.

10.No Sugar!

A fehér cukrot a természetgyógyászok már-már csak fehér mérgeknek emlegetik, mert semmilyen tápanyagot nem tartalmaz, csupán energiát ad, és ha több a bevitt, mint a felhasznált energiád, akkor a cukor lerakodik a kényes testrészeken és a véredben is. Ezenkívül elvonja a B1 - vitamint, savasít , felelős a szív- és érrendszeri megbetegedésekért.







Ti szoktatok fogyókúrázni?Mennyit sportoltok közbe?



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése