2012. augusztus 26., vasárnap

Szép álmokat!

Az alvás szépít, de az ellenkezője is igaz. A gyakori álmatlanság nyomot hagy, és nemcsak a szem alatti karikákban és az arcbőrön, hanem a szervezetedben legbelül is. Az édes és pihentető alvásért te is tehetsz!



Miért leszel álmos?

Amikor elálmosodsz, akkor nemcsak a fizikai fáradtság miatt szeretnél nyugovóra térni, hanem belső órád is jelzi: itt a pihenés ideje! Emellett külső tényezők is erősíthetik ezt az érzést: ha besötétedik, ha mások ásítoznak melletted, sőt az otthoni szokások is befolyásolhatják alvási szokásaidat. Egészséges szellemi és fizikai állapotod megőrzése érdekében szükséged van a rendszeres és pihentető alvásra.

Alvászavar:

Ha nehezen alszol el, vagy éjszaka többször felriadsz, esetleg reggel úgy ébredsz, mintha semmit sem aludtál volna, akkor már alvászavarról beszélhetünk. Ha minden rossz közérzettel, feledékenységgel, hangulatzavarral, koncentrációs nehézséggel jár, és huzamosabb ideje fennáll, akkor érdemes orvoshoz fordulnod. Mert ilyenkor nemcsak az iskolai teljesítményed csökken, hanem könnyebben kapod el a betegségeket is.

Jó tanácsok rossz alvóknak:

1. Ha nem szeretnél együtt kelni a nappal, sötétítsd be a szobád, így néhány órával tovább alhatsz.
2. Este 6 után ne igyál kávét, teát, kakaót, mert ezek koffeint tartalmaznak, és ébren tartanak.
3. Szellőztesd ki a szobádat, mielőtt lefekszel. A friss levegő nyugodt álmot hoz!
4. A szobád hőmérséklete lehetőleg ne legyen melegebb 19C-nál! Ha nincs túl meleg, akkor lehet a legjobban aludni!
5. Ne nézz elalvás előtt akciófilmet, sőt lehetőleg tévét se! A tévé villogó képi világa újraaktivizálja az agyadat.
6. Lefekvés előtt rázd fel az ágyneműdet, igazítsd meg a lepedőt, hogy ne legyen gyűrött.
7. Ne használj műszálas pizsamát, se műszálas ágyneműt. Ne válasz túlságosan bő pizsit se, mert éjszaka össze-vissza tekeredik rajtad.
8. Segíti az elalvást a lefekvés előtti meleg fürdő. Pihentet, ellazítja az izmaidat, és egy illatos fürdő meg is nyugtathat. Ahogy a fürdés után a tested lassan hűl, úgy válasz majd egyre álmosabbá!
9. A rendszeresség is segíti az elalvást: ha megtanítod a szervezeted arra, hogy minden este 10-kor aludjon, akkor - idővel- fél 10-kor automatikusan is elálmosodsz.
10. Tested és lelked tedd rendbe: az alvászavar számos más betegség tünete lehet! Ha napközbe sportolsz, könnyebben alszol el.
11. Érdemes fordított sorrendben átgondolni az egész napodat! Mit csináltál, kivel mit beszéltél stb. De ne az ágyban kezdj, el agyalni a gondjaidon!
12. Zárd ki a külvilág zajait: relaxálj, meditálj elalvás előtt.

Aludj csak!

Az agyunk olyan, mint egy akkumulátor az ébrenlét után kimerül, alvás közben, pedig feltöltődik. Nem is gondolnánk, milyen fontos része a mindennapjainknak, pedig életünk 1/3-át átalusszuk!
Alváskor a testünk hőmérséklete fél fokkal csökken, szívverésünk lelassul, lassabban lélegzünk, az emésztésünk pihen. De az izmaink olykor alvás közben is összerándulnak. Biztosan te is érezted már, hogy hirtelen felriadsz alvás közben egy-egy hirtelen mozdulat miatt. Izmaid ilyenkor lazulnak el az egész napos munka után! Az alvásnak mindig pihentetőnek kellene lennie, hogy testileg kipihent vagy, lelkileg is összeszedettebb leszel!

Mennyit aludjunk?

Az alvás során 5-6 ciklus ismétlődik, amelyek kb 90 percig tartanak. A ciklusok négy részből állnak: szendergésből, felszínes, közepes és mély alvásból. Ha ez az utóbbi periódus kimarad, akkor reggel fáradtan ébredünk. Az alvásigénye mindenkinek változó: egy csecsemő napi húsz órát alszik, és ahogy nő úgy éri el a felnőttkori átlagot, a napi 7-9órát, Aki ennél kevesebbet alszik, mégsem fáradt, illetve a teljesítménye, s a koncentrációs képessége sem romlik, annak kisebb az alvásigény.


Fogcsikorgatás és alvajárás!

Az alvajárás és az alvaevés sem ritka jelenség: ilyenkor félig alvó, kissé tudattalan állapotban jár-kel az illető lakásban, vagy éppen kieszi a hűtőt (általában olyan ételeket eszik meg ilyenkor amikre vágyna, de éber állapotban nem enne meg). Ilyen esetben is érdemes szakemberhez fordulni!
Az éjszakai fogcsikorgatás sem veszélytelen, mert az erőteljes, gyakori mechanikai terhelés tönkreteszi a fogakat, és az állkapcsod is elzsibbad reggelre. Mára már kidolgoztak olyan fogvédő eszközöket, amelyeket érdemes ilyen esetben használni.

Pihentető álom

Azért érezzük magunkat kipihentnek reggelente, mert az agysejtek a test és az agyműködéshez nélkülözhetetlen kémiai anyagokat akkor termeli, amikor álmodunk. Ha reggelre fáradtnak érzed magad, és alig bírsz felkelni (még akkor is, ha amúgy 8órát átaludtál), valószínűleg, hogy nem álmodtál. Gyakran előfordulhat, hogy nem emlékszel az álmaidra, ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem szoktál álmodni! Ez ugyanis attól is függ, melyik alvási szakaszból ébredtél fel reggel!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése