2012. augusztus 9., csütörtök

Hidratáld magad!


A Föld a víz bolygója, ám a készleteink végesek. Pedig a víz létfontóságú a szervezetünknek, éppen annyira, mint a vitaminok. ha nem vigyázunk a vízkészletünkre, az évszázad végére a víz drágább lesz, mint az arany.

A víz útja benned

Ha megiszol egy pohár folyadékot, akkor az bejárja az egész szervezetedet: lefolyik az emésztőrendszerbe, onnan pedig felszívódik a vérbe, amelyen keresztül eljut valamennyi szervedhez. A körforgás során a megivott víz felveszi a tested salakanyagait, így méregtelenít is.

Akár a verda

Biztosan hallottad már a fiúktól, hogy egy autó nagyobb teljesítményre képes, ha jobb minőségű benzint tankolnak bele. Ugyanígy a testednek is szüksége van minőségi tápanyagokra. Ezért nem  mindegy, hogy mit iszol: ha folyton szénsavas üdítőkön élsz, akkor a bőröd hamarabb ráncosodik, az immunrendszered pedig legyengül. Ez azért történik, mert a szövetekbe nem csak a tápanyag szívódik fel belőlük, hanem a bennük lévő káros anyag is.

Vizes szabályok

Ásvány víz nélkül a nyári napokon ne indulj hosszú sétára. Rosszul szellőztetett helységben könnyen fülledtté válik a levegő - ha van nálad víz, könnyebben átvészeled. Esténként, lefekvéskor érdemes átgondolni, hogy fogyasztottál-e elegendő ásványvizet. Ha nem, akkor másnap feltétlenül pótold!

Ezt idd!

A szénsavmentes ásványvíz tartalmaz olyan fontos ásványi anyagokat és nyomelemeket, amelyek a szervezet számára feldolgozhatók és beépíthetők. Ráadásul kalóriamentes! Ezzel szemben egy pohár narancslében 125kcal van - tehát ha nem mozogsz, akkor a napi energiaszükségleted nagyjából tíz pohár narancslé. Ennyivel azonban kevesen érik be, pedig a bevitt fölös energiából súlyfelesleg lesz.

A szervezeted jelez!

Rendszeresen fáj a fejed? Száraz a bőröd? Könnyen kiszárad a szemed? E tünetek hátterében gyakran a túlzott folyadékhiány áll. Ne várd meg, míg szomjúságot érzel, hanem vezess be tudatosan olyan helyzeteket, amikor innod kell: ébredés után, az első óra utáni szünetben, ebéd után stb.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése