2012. augusztus 20., hétfő

FOGadd meg!

EGÉSZSÉG ÉS SZÉPSÉG: ez a két fogalom szorosan összetartozik. Különösen ha a szájápolásról van szó. Ha a szád és a fogaid egészségesek, a mosolyod szép, az már fél siker. Arról nem is beszélve, hogy sokkal magabiztosabb lehetez, ha nincs szégyellnivalód!


Szájhigiénia

A szájápolás nem csak a fogmosásból áll. Már az ajkaid is sokat elárulnak egészségi állapotodról, de a nyelved, az ínyed és a fogaid is " beszédesek". Nem kizárólag esztétikai okokból érdemes gondot fordítanod a szád egészségére, hanem azért is, mert így egy sor komoly betegséget előzhetsz meg.

Az ajkak:



A hideg napokon használj gyakrabban balzsamot. Nyáron a nap káros sugaraitól védd megfelelő szőlőzsírral a szád érzékeny felszínét. Az ajkaidon azonnal meglátszik, ha beteg vagy: érdemes figyelni, mitől száradnak ki, mikor érzékenyebb ott a bőr.





A herpesz és az afta

Ez két olyan betegség, ami leggyakrabban az ajkaidat támadja meg, és nagyon kellemetlen. A herpeszt vírus okozza, és azt mondják, akinél egyszer megjelent, annak a szervezetében benne is marad  a vírus. Stressz, láz vagy " idegen" tárgy érintésére bármikor előjöhet. Az aftát általában vitaminhiány okozza. A legyengült immunrendszer jele lehet, ha afta jelenik meg az ajkadon, de okozhatja ételallergia vagy rossz fogkrém is.

Lehelet:

Kellemetlen, bűzös lehelet: hacsak nem ettél egy marék fokhagymát, akkor a rossz leheletnek belső okai lehetnek. Először is azt kell kivizsgáltatnod, van-e rossz fogad. De a lepedék, az elhanyagolt fogíny vagy a nyelven felgyülemlett baktériumok is okozhatnak kellemetlen szájszagot. Ezenkívül sok olyan betegségre utal, amelyek feltérképezéséhez komoly orvosi vizsgálatra lesz szükség.

Tipp: A fogkefével gondosan tisztítsd meg a nyelvedet is! Használj szájöblítőt, lehetőleg valamilyen gyógynövényes szájvíz formájában!



Nyelv:

Az orvosoknak elég egy pillantást vetnie a nyelvedre, hogy megtudja, milyen egészségi állapotnak örvendesz. Az egészséges ember nyelve rózsaszínes, egyenletes felületű és nedves. Minden más szín valamilyen betegégre utal.

Vörös: lázas állapot vagy folyadékhiány okozhatja.
Sápadt, fehér: Energiahiány, elégtelen, csökkent vérkeringés lehet az alapja.
Sárga: A lép-hasnyálmirigy-gyomor funkciózavarát jelzi.
Zöldes: A máj-epehólyag rossz működését mutatja.
Feketés: A vese-húgyhólyag- nemi szervek működési zavarára utal.

Tipp: Vegyél olyan fogkrémet, amelyik a nyelv tisztítására is alkalmas.

Íny:

Ha mosáskor vérzik az ínyed, nem az erős dörzsölés okozza, hanem egy kezdődő betegség. Figyelj erre, hiszen az íny a fog "ágya", s ha megbetegszik, gyorsan megbetegedhet maga a fog is. A fogíny gyulladását a lepedék okozza, pontosabban a benne található baktériumok.

Tipp: használj puha fogkefét, ha érzékeny a fogínyed, de ne hanyagold el a fogmosást. Puha fogkefével viszont valamivel hosszabb ideig kell fogat mosnod. Ha túl erősen vérzik az ínyed, keresd fel a fogorvosodat!


Fogak:


A leggyakrabban emlegetett egészségmegőrző módszer a rendszeres fogmosás. A szép fog szép mosolyt eredményez, ami a magabiztos fellépés egyik alapvető feltétele. Aki bátran mosolyog, könnyebben teremt kapcsolatokat, míg aki nem szereti kivillantani a fogsorát, az visszahúzódóan, félszegen viselkedik.


A fogszuvasodás:

Nem szép látvány, és még az egészségi állapotodat is rontja, ha több rossz fogad van. A szuvas fog úgy keletkezik, hogy az elfogyasztott ételekben található cukrok savakká alakulnak, amelyek szépen lassan lebontják az egészséges fogzománcot, így egy formás kis lyuk keletkezik a fogadon. Még mielőtt megjelenne a lyuk, a fogad sokkal érzékenyebb lesz a hidegre, melegre, édesre: ez annak a jele, hogy gyengül. Ha ezt tapasztalod, érdemes fogorvoshoz menned.





Hófehér ragyogás:

Nem mindenkinek lehet ragyogó fehér fogsora. Egy kis sárgás elszíneződés még nem probléma, sőt a legtöbb embernek természetes állapotában inkább sárgás, mint fehér színű. Manapság viszont már rutineljárás a fogfehérítés - igaz. nem tartozik az olcsó fogászati kezelések közé. De gyakran már attól is fehéredik egy kicsit a fogad, ha az orvos eltávolítja róla a lepedéket és a fogkövet.


7 tipp a helyes fogápoláshoz:

1. Válassz kis fejű fogkefét, 3-4 havonta pedig cseréld le!
2. Naponta legalább kétszer moss fogat! A fogmosás legalább négy percig tartson!
3. Tanuld meg a fogselyem használatát. Lehet, hogy elsőre furcsa lesz, viszont csak így tudod eltávolítani a fogközökből a szennyeződéseket. Így jelentősen csökken a fogszuvasodás veszélye!
4. Mindenki ezt szajkózza, de sajnos nagyon is igaz. Az évi rendszeres fogorvosi ellenőrzés kötelező! ne csak akkor menj dokihoz, ha már nagyon fáj!
5. Ha felborul a száj egészséges pH - egyensúlya, elszaporodhatnak a fogszuvasodást okozó baktériumok. Kerüld a szénsava üdítőket, az energiaitalokat, a művi ízeket! Ezek a legártalmasabbak!
6. Nem szégyen a fogszabályozó! Ha fogaid rendetlenek, megéri egy-két évet arra áldozni, hogy szabályozd őket. Később garantáltan szép és szabályos lesz a mosolyod!
7. Mindennap egyél meg egy almát vagy rágcsálj el egy sárgarépát! A sajtok, tejtermékek kalciumtartalmuk miatt nagyon fontos ételek!


Ti mivel ápoljátok a fogaitokat? Hányszor mostok egy nap fogat?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése