2012. augusztus 25., szombat

Happy Hair Day!

Problémás haj? Felejtsd el! Tippek segítségével megszabadulhatsz az össze gondtól, és újra büszke lehetsz a gyönyörű fürtjeidre!


1."Nagyon vékony szálú a hajam, így akár milyen frizurát csináltatok magamnak, szinte egyik sem lesz tartós! Mi a megoldás?"

Mi okozza? A haj vastagsága a hajtüszők mennyiségétől és méretétől függ. A szőkéknek például nagyon sok hajtüszőjük van, de a hajszálak rendkívül finomak, ezért vékonynak tűnnek. A természetes vörös hajúaknak van a legkevesebb hajtüszőjük, viszont annyira erős szálú a hajuk, hogy hajzuhatag benyomást keltik.

Tippek: Hajad dúsabbnak hat, ha frizurakészítés előtt legalább félmaroknyi fixáló habot fésülsz rá a tövétől a szálvégekig. A fokozatosra vágott vagy az állig érő haj áll jól ( persze ez az arcformádtól is függ).

Ápolás: Válassz olyan hajápoló szereket, amelyek speciálisan dúsító hatásúak!

 2. " A hajam fénytelen, pedig már mindennel próbálkoztam. De a hatás csak egy hétig látható. Mi lehet a baj?"

Mi okozza? A hajad fényessége attól függ, hogy a hajszálaid hogyan verik vissza a fényt. Ha a szaruréteg lemezkék ferdén állnak, vagyis roncsolt a szál szerkezete, a hajad elnyeli a fényt.

Tippek:  Negyed liter vízbe önts egy evőkanálnyi almaecetet, és csavard bele egy fél citrom levét! Ez az öblítő fényessé teszi a hajszálakat!



3. " Most rövid a hajam, de nagyon szeretnék hosszú váll alá érő hajat. Meddig kell várnom, hogy megnőjön?"

Mitől függ a hajhossz? Attól, hogy milyen gyorsan nő a hajad. Havonta átlagosan 1-1,5 cm-t nő egy hajszál. Ha lassan növő hajad, valószínűleg több mint 5év alatt tudod csak váll alá növeszteni.

4. " A hajam nagyon korpás. Mit tegyek? Már mindent kipróbáltam!"

Mi okozza? A fejbőr túl gyorsan szárad ki, s ezek az elszáradt rétegek leválnak a bőrről. A korpásodás egyik oka lehet a B- vitamin hiánya, de gyakran okozza az állandó stressz vagy baktériumok is. A hajfestékek, akármilyen jó is az összetételük, szintén irritálhatják a fejbőrödet. Ha tartósan korpás a fejbőröd  legjobb, ha felkeresel egy bőrgyógyászt, aki szakszerű kivizsgálás után megmondja, mi okozza, és mit tehetsz ellene!

Tipp: Dörzsöld be szódabikarbónával a fejtetődet, s utána mosd meg a hajad gyógysamponnal ( legjobb a csalán, a bojtorján, a zsálya és a rozmaring), végül használj gyógynövényes öblítőt, de ügyelj rá, hogy ugyanolyan legyen, mint a samponod!
Csepegtess 30-40 csepp grapefruitmag-kivonatot 1 liter kamillateába, és hajmosás után ezzel öblítsd le a hajad!

5. "A hajam állandóan feltöltődik, feláll és serceg, ha fésülöm! Ilyenkor úgy nézek ki, mint egy madárijesztő, ráadásul semmilyen frizurát nem tudok elkészíteni! Mitől van ez?"

Mi okozza?: A statikus feltöltődés akkor keletkezik, ha a hajszálak egymáshoz vagy műanyaghoz dörzsölődnek.

Mit lehet tenni ellene?: Kondicionálókkal és fixálokkal kell kezelni a hajat, mert ez lesimítja a szarulemezkéket, így nem dörzsölődnek egy máshoz, az elektromos töltéseket, pedig semlegesíti.



6. " A hajam gyorsan zsírosodik, nem tudok vele semmit kezdeni! Lelapul, és látszik, hogy zsíros!"

Mi okozza a haj zsírosodását?: A faggyúmirigyek túlműködése, ami ebben a korban elég jellemző. Valószínűleg ha a bőröd egyébként is könnyen zsírosodik, akkor a hajad is ebbe a típusba tartozik.

Tipp. Készíts gyógynövényes hajöblítő vizet! A levendula, körömvirág, menta, citromfű olyan gyógynövények, amelyek segítenek a túl zsíros hajon. Készíts forrázatot ezek valamelyikéből, esetleg több fajtából is.
Ne fésüld, keféld sokat a könnyen zsírosodó hajat, mivel ez fokozza a zsírosodást.

7. " Rendszeresen úszom és ez erősen igénybe, veszi a hajamat. Mit tegyek, hogy ne legyen száraz és élettelen?"

Mi okozza?: A klóros víz ( és jó, ha tudod nyaraláskor: a tengervíz is) szárítja a hajat. Ezért fürdés után mindig öblítsd ki a hajadat, hogy eltávolítsd belőle a klórt vagy a sót! Ezek ugyanis káros anyagokat hagynak a hajszálaidon, és tönkreteszik a hajadat.

Tipp: Olyan sampont használj, amely gyakori hajmosáshoz ajánlott! Mindig tegyél rá balzsamot és kondicionálót!
Keverj össze 1 kanál ecetet, 1 tojássárgáját és egy csipetnyi cukrot 9 kanál olívaolajjal. Addig keverd, amíg krémszerű anyagot nem kapsz! Használd úgy, mint egy kondicionálót, de hideg vízzel öblítsd ki, mert a tojás kicsapódik meleg vízben!

8." Olvastam, hogy bőrünknek és a hajunknak is fontos, hogy elegendő vitamint fogyasszunk. Mit szabad enni?"

Jól tudod, a hajadon azonnal meglátszik, milyen egészségi állapotban vagy éppen. Ebből a szempontból is fontos tehát, hogy vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag legyen az étrended! A legfontosabb az A-, B5- és a C -vitamin.

Tipp: Egyél meg egy-két maroknyi diót, mogyorót, és hetente legalább egyszer egyél halat! Ezek az élelmiszerek tele vannak B5 provitaminnal! A friss gyümölcsökről se feledkezz meg, hiszen ezek mindig egészségesek, és a hajápolásban is fontos szerepet játszanak.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése