2012. november 25., vasárnap

Szépülj az Ájur-védával


Az Ájur- véda egy 5000 éves indiai tanítás, mely összhangba hozza a testet, a lelket és a szellemet. Az indiaiak úgy vélik, minden ember szervezetében három működési egység, úgynevezett dósa található: a váta az aktivitásért és a mozgásért felel, a pita az anyagcseréért és az emésztésért, a kaphat pedig az immunrendszerért és a külső megjelenésért. A legtöbbünkben a három dósa egyike domináns, emiatt kibillenünk az egyensúlyunkból. Iktass be egy Ájur - véda napot a barátnőddel.


Étkezés:

Váta típus: Akiben buzog az energia, annak kell az erőt adó reggeli: pl. gyümölcs müzli, túrókrém vagy tejberizs. A gyümölcseid: sárgabarack, bogyós gyümölcsök, szőlő.
A zöldségeid: zöldbab, cukkini, burgonya, cékla. Fogyassz sok halat, tenger gyümölcseit, fűszerezz zöld fűszerekkel, például bazsalikommal, zsályával.

Pitta típus:  ha szeretnéd elérni a magasröptű céljaidat  szükséged lesz az energiát adó szénhidrátokra: pl: teljes kiőrlésű lisztből készült kenyere, mézre és zöldségekre.
A zöldségeid: brokkoli, kelbimbó, spenót, gomba, paprika. a gyümölcseid: alma, körte, mangó, szilva. Fogyassz sok szárnyashúst, rizst olajos magvakat, és használj enyhe fűszereket, például kaprot vagy petrezselymet.

Kapha típus:  Mivel nem nagyon ismered a mértéket az evésben, érdemes lenne minél több friss gyümölcsöt és párolt zöldséget enned. A gyümölcseid: őszibarack, gránátalma, körte. aszalt füge és szilva.
A zöldségeid: mángold, karfiol, padlizsán, zeller. Fogyassz sok szárnyashúst, tejterméket és erős fűszert.


Ápolás:


Olajos pakolás az erős fenyő hajzuhatagért:

az Ájur- védában a haj a személyiség koronája. Érdemes hát különösen nagy odafigyeléssel ápolni és alaposan kifényesíteni - például egy szezámolajos masszázzsal, mely táplálja a hajszálakat, serkenti a növekedésüket, és javítja a fejbőr vérellátását. Így csináld: Csorgasd a fejedre az olajat, és masszírozd be a fejbőrödben és a hajszálakba, Öblítsd ki.






Wellnessélmény olajos testmasszázzsal:

Serkenti a vérkeringést, és közben levezeti a felgyülemlett feszültséget az enyhén meleg olajjal végzett teljes testmasszázs. Ehhez önts a tenyeredbe 1ek. olajat, és már indulhat is: masszírozd végig lapos tenyérrel, alulról  felfelé a karodat, nyakadat, lábadat és fenekedet. Utána jöhet a has, a mellkas és a váll, az óramutató járásának megfelelő irányban, körkörös mozdulatokkal.


Recepttipp:

Dósa típusonként különböző illatú testolaj.

Hozzávalók: 1 csésze szezámolaj (váta és kapha), 1 csésze napraforgóolaj (pitta), 6 csepp fahéjolaj (véta), 6 csepp indiai citromfű - olaj (pitta), 6 csepp cédrusolaj (kapha)

Elkészítés: A bázisolajat forrald 4 csésze vízzel addig, míg kb. 1 csészényi marad, majd add hozzá az illóolajat.




Kímélő bőrradírozás:

Garsannak nevezik azt a speciális bőrradírozást, melynek során selyemkesztyűvel kell végigmasszírozni magad. Javítja  a sejtek anyagcseréjét, eltávolítja a lerakódott salakanyagokat, mérgeket, és stimulálja a kötőszövetet. A kesztyű kapható a nagyobb bioboltokban.



Recepttipp:

Az ájurvédikus rítusok közé tartozik a reggeli mélytisztító pakolás, amely illeszkedik a dósa típusodhoz.

Hozzávalók: 6 ek gyógyiszap, 2ek aloélé és 1 ek méz, 2ek jojobaolaj és 1 ek natúr joghurt, 1 ek méz és 1 ek citromlé.

Elkészítés: Keverd össze a hozzávalókat bőségesen meleg vízzel, kend az arcodra, majd 15 perc múlva dörzsöld le nedves kozmetikai kendővel.

Lazítás

A kundalini masszázs

......a felmelegített olajnak köszönhetően teljesen ellazítja hátizmokat. Kezdj 8 körrel a fenék fölött, majd simítsd végig enyhe nyomással a gerincet, utána végig a hátat a gerinc mellett jobbra és balra erőteljesen, az egyik kézzel felfelé a másikkal lefelé.





Extra tipp

A dósa típusoddal harmonizáló illatolajokkal és füstölőkkel teljes lehet az élvezet, sokkal jobban kipihenheted magad, a benned lévő feszültség pedig elillan.

 Fújd ki magadból a stresszt

.....pránajáma légzéssel! Ülj le kényelmesen, tedd a jobb hüvelykujjadat a jobb orrlyukadra, a középső ujjadat pedig a bal orrlyukadra. Fogd be először a bal orrlyukadat, és lélegezz be a jobbon át, majd fogd be a jobb orrlyukadat, és fújd ki a balon a levegőt; aztán szívd be újra, fogd be a balt, és a jobbon keresztül fújd ki, majd szívd be... és így tovább!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése