2012. november 17., szombat

Legyen finom!

A fogyókúra nagy butaság, ezt mindenki tudja már. De mi van akkor, ha ennek ellenére még mindig szorít a farmer? Leteszteltük, nincs-e mégis olyan táplálkozási módszer, ami felesleges kalóriaszámlálás nélkül is működik, és hosszú távon egészséges.


Mindenhonnan azt halljuk, hogy nagyon fontos az egészséges táplálkozás. a legtöbben azonban úgy gondolják, 100%-an élvezet mentes. Mert a legfinomabb ételek főként azok, amelyeket az anyukák, és más táplálkozási szakértők egészségtelennek ítélnek: chips, csoki, hamburger, sült krumpli... Á, a lista szinte végtelen. Jaj, nem a világ legnagyobb igazságtalansága, hogy pont a fincsi gyorsétteremi kaja szélesíti a csípőnket? Aki tehát nem akar szétesni a sok zsírtól, annak meg kell találni a módját, hogyan étkezhet egészségesen és alakkímélően, s úgy, hogy időnként egy kis kényeztetés is beleférjen. Leteszteltünk pár táplálkozási módszert az előnyei és a hátrányai szempontjából, és azt is elmondjuk, melyik élvezetes!

Adj egy ötöst!

Elv: Reggel bogyósok, tízóraira egy alma, ebéd után szőlő, uzsira sárgabarack, estére egy banán. Naponta ötször - ezen egyszerű elv alapján működik a módszer. Ennyiszer kell egy nap gyümölcsöt enni. Természetesen nem csak gyümölcsöt, de az egészséges táplálkozás alapja ez. Hogy melyik gyümi mikor eszed meg, az rajtad múlik. És ha szeretnél egy kis változatosságot, akkor kifacsarhatod, turmixolhatod, és ital formában fogyaszthatod el a friss gyümiket.

Előnyök: A vitaminbomba fitté tesz, erősíti az immunrendszeredet  A gyümikben lévő flavonoidok megkötik a szabad gyököket, és sokat tesznek a szép bőrért.

Hátrányok:   A sok gyümölcs eltelít, így kevés hely marad másnak. Ez ugyan jót tesz az alakodnak, de a testednek szüksége van például szénhidrátokra, amiről nem szabad megfeledkezned.

Értékelés: Ez nagyon jó alap, hogy egészségesen étkezhess! 3-4 adaggal, plusz zöldségekkel és teljes kiőrlés termékkel tökéletes az eredmény.

Keverni tilos!

Elv: Fúj, négysajtos pizza! Az elválasztó diéta elve szerint a tésztát nem szabad sajttal enni, a húst krumplival, a gyümölcsöt, pedig zabpehellyel. Az elválasztók szerint a szénhidrátot és a fehérjét külön - külön kell megemészteni. Ez kevésbé terheli le a gyomrot, és felpörgeti az anyagcserét. A " nehéz" köretek helyett csak semleges koszt van, pl. zöldség, saláta, friss fűszernövények és zsír.

Előnyök: A bőséges rostbevitel, a sok zöldség és a zsírszegény elkészítési mód formában tart.

Hátrányok: A szigorú elválasztás egy idő után unalmas lehet. Meg aztán nem is mindig logikus, és ezáltal bonyolult a dolog. Sok tejtermék semlegesnek számít, pedig fehérjét is tartalmaz, és a legtöbb gyümölcs a fehérjekategóriában van.

Értékelés: Az elválasztó diéta szerint enni tulajdonképpen egészséges és tudatos. De csak a friss és zsírszegény ételeket részesíti előnyben. Az elválasztásról szóló kijelentés pedig egyszerűen hamis, ugyanis minden élelmiszer tartalmaz szénhidrátot és fehérjét is.

Teljesen természetesen

Elv: Csak magokat, répafalatkák és túró? Dehogy! A teljes értékű táplálkozás természetesen sokkal többet nyújt ennél! Elsősorban sok zöldséget és gyümölcsöt, barna kenyeret, natúr rizst, teljes kiőrlésű tésztát, rengeteg tejterméket, de húst halat és tojást is - és mindezt, természetesen, lehetőség szerint biominőségben, vegyszermentes földekről, boldog tehenektől és pipiktől. Apropó, répafalatkák: az elfogyasztott ételek felének fövetlen ennivalónak (tehát nyers kosztnak) kellene lenni, azaz salátának, friss gyümölcsnek.

Előnyök: A nagy adag egészséges szénhidrát és sok rost pozitív hatással van az emésztésedre, az alakodra, a bőrödre és a hajadra, a sok vitamin pedig rengeteg energiát ad neked. No és nem utolsósorban a környezetért is sokat tehetsz.

Hátrányok: A magas rosttartalmú ételek néha nehezen emészthetőek és elvonják a testtől a vitaminokat és az ásványi anyagokat, mielőtt még meg tudná emészteni őket.

Értékelés: Ez olyan egészséges táplálkozási mód, amely megengedi a kisebb bűnözéseket.




2 megjegyzés:

  1. Nem szeretem az elválasztó diétát....igazából kiépítettem magamban egy étrendet azt szoktam követni :)

    VálaszTörlés
  2. Én se követeke egy diétát se...max annyi, hogy nem eszek este 6után

    VálaszTörlés