2012. november 7., szerda

A téli bőrápolás 10 aranyszablya!

Ahogy egyre hűvösebbre fordul az idő, úgy csökken a levegő páratartalma, emiatt a bőrünk kevesebb nedvességet képes magába zárni. Ráadásul a fűtés hatására a lakásban szárazabb a levegő ezért fontos a spéci téli bőrápolás!


1. Kímélő arctisztítás!

A téli hideg és nyirkos idő, valamint a szél hatására az arcbőr sokkal érzékenyebbé válik, ezért kíméletesen tisztítsd az arcbőrödet. A bőrápolás első lépése az arctisztítás - pedig hajlamosak vagyunk a legkevesebb időt erre fordítani. Télen kerüld az alkoholtartalmú arclemosókat, inkább arclemosó tejjel tisztítsd a bőrödet. Felejtsd el: a szappanos arcmosást, ami tovább szárítja a bőrt!

2. Dörzsölés mentes törölközés!

Ne dörzsöld a bőrödet, inkább csak puhán, óvatosan itasd fel róla a vizet  ellenkező esetben felsértheted, vagy kipirosíthatod a kiszáradt bőrt.
Felejtsd el: Télen  inkább ne használj durva frottírtörölközőt, inkább a puhábbakat vedd elő!





3. Hidratálj!

Télen fokozottabb hidratálásra van szüksége a bőrödnek, mert pótolni kell a bőr nedvesség tartalmát. Reggel és este körkörös mozdulatokkal vidd fel a bőrödre a hidratáló krémet, és masszírozd bele. A reggeli hidratálás ellenállóbbá teszi a bőrt a napközbeni támadásokkal szemben. Az esti bőrápolás, pedig azért szükséges, mert amikor te alszol, a bőröd feltöltődik energiával.


4. Radírozás!

A bőrradírozás minden bőrtípusnál hasznos, mert eltávolítja az elhalt hámsejteket a bőr felszínéről, így a bőr megkezdheti a regenerálódást! Emellett az elhalt hámsejtek így nem akadályozzák meg az arcra felvitt krém beszívódását a bőr mélyebb rétegeiben!



5. Arcpakolás!

A téli meggyötört bőrödnek most különös kényeztetésre is szüksége van, ezért télen legalább havonta egyszer használj arcpakolást  Ma már egy alkalomra való kiszerelésben is kaphatók pakolások, de akár te is készíthetsz egy arcpakolást a hűtőből!




6. balzsamozd az ajkaidat!

Egyes ajakápolók olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek függővé teszik az bőrt, tehát az ajkad bőre akkor is igényelni fogja, amikor nem is indokolt! Azt se feledd, hogy a szájról könnyen a szervezetedbe juthatnak az ajakápoló összetevői, ezért olyan terméket válassz, ami természetes alapanyagból készült.
Felejtsd el: a paraffint, petrolátumot, szilikont, ásványi olajat, mikrokristályos viaszt tartalmazó ajakápolókat!

7. Kézkrém & kesztyű!

A kezedet se felejtsd ki a téli bőrápolásból! Sokkal jobban kiszáradhat, mint más testrészed, hiszen nem csak a hideg, hanem a sok kézmosás is szárítja. naponta egyszer krémezd be a kezedet, és a hidegben viselj kesztyűt - így később kezd öregedni a kezeden a bőrt.
Felejtsd el: a magas víztartalmú krémeket! Amikor mínuszok röpködnek odakint, inkább a zsíros krémhatásos.

8. Fürdő

A hidegtől elgémberedett végtagjaink újra erőre kapnak egy meleg fürdő hatására  ám a meleg víz szárítja a bőrt. Ezt kivédheted, ha a fürdővízben olívaolajat, tejszínt vagy mandulaolajat csepegtetsz!

9. Szauna és gőz

A bőröd immunitását fokozhatod szaunázással, ami havonta egyszer ajánlott. ha ezt nem tudod megoldani, akkor válaszd a nagymama módszerét: melegíts lábosban vizet, ha felforrt, adj hozzá kamillát, és hajolj fölé úgy, hogy letakarod magad.
Felejtsd el!: ha nem tudsz tíz percig nyugodtan ülni, akkor felejtsd el ezt a módszert, nehogy magadra öntsd a forró vizet!

10. Sapka!

A sapka megvédi a széltől, esőtől, hótól. A fejbőr télen a hőmérséklet - ingadozás miatt megfázhat, ami hajhulláshoz vagy korpásodáshoz vezethet.
Felejtsd el: Egy tévhit szerint a sapkától gyorsabban zsírosodik a fejbőr, de ez csak akkor igaz, ha a sapka egész nap a fejeden van, és a fejbőr nem tud szellőzni.

A tél nélkülözhetetlen kellékei!

A-vitamin: segít a bőröd vízháztartásának megőrzését, a sejtek osztódását és az immunrendszer erősítését.
Itt találod: paradicsom, répa, spenót, cékla, kelkáposzta, fokhagyma.
C-vitamin:  ebből igényel a legnagyobb mennyiséget a szervezeted, mert minden életfolyamathoz nélkülözhetetlen. Fontos antioxidáns, elengedhetetlen a szövetek fejlődéséhez és megújulásához, szükséges az erek rugalmasságának megőrzéséhez, az immunrendszer működéséhez.
Itt találod: narancs, citrom, paradicsom, fejes káposzta, kelkáposzta
E-vitamin: a bőr védelmezője, lassítja a bőr öregedését, erősíti a bőr védekezőképességet.
Itt találod: mandula, dó, brokkoli, gabonafélék, spenót, napraforgó
Cink: létfontosságú nyomelem, hiánya esetén fáradékonyságot, az ellenálló képesség csökkenését, fejlődési zavarokat okozhat.
Itt találod: mandula, datolya, rozs-, búza-, zabpehely.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése