2018. augusztus 15., szerda

Levendula - Lavandula angustifolia


A levendula főként nyugtató és tonizáló hatásáról ismert. Elnevezése a latin lavare - mosakszik, fürdik - igébők ered. Már az ókori Rómában értékes növénynek számított, ismerték intenzív illatáról, ezért felhasználták a mindennapi tisztálkodás során, és a fürdővízben is gyakran beleszórták.

Jellemzők:

A levendula az árvacsalánfélék családjába tartozik. A cserje 30-90 cm magasra nő, gyökere akár 2 méter hosszú is lehet. Virágait és levelét számos olajmirigy fedi, a növény ezért áraszt erős, kellemes illatot. Íze kesernyés. 

Eredete

A levendula vadon terem a Földközi - medence nyugati részének száraz, köves dombvidékein, Franciaországban, Spanyolorszégban, de Görögorszogban is. Csaknem az egész világon termesztik, hűvösebb éghajlatú országokban azonban védeni kell télen, mert a növény nem fagytűrű.

Gyógynövény alapanyag:

Gyógyászati célra a nyílás után leszedett virágait és a belőle nyert illóolajat használják.

Hatóanyagok:

A levendula virágában található illóolajnak nyugtató, emésztésjavító és fertőtlenítő hatása van. Főként linalolt, linalol-oktánt, pinént és cineolt tartalmaz. Ezenkívül csersav, kumarin és színezékanyagok is találhatók a virágban.

Felhasználás:

Belsőleg használva a levendula kímélő nyugtató- és relaxálószer, hatására nyugtalanság, szédülés és fejfájás, valamint migrén esetén. Enyhíti az idegi alapú gyomor és bélműködési panaszokat. Csersavtartalma révén segít hasmenés és puffadás esetén. A fürdővízhez adva stabilizálja a keringést, nyugtat, segít idegi bántalmak és depresszió esetén. Külsőleg alkalmazva serkenti a vérellátást, ezért a reumatikus fájdalmakat és az idegfájdalmat. Ha a párnánk alá levendulás zacskót teszünk, nyugodt álmunk lesz. A konyhába a levendulát fűszerként használjuk. A levendula illata elriasztja a molyokat.


Felhasználása:

Tea:

Neurózis és álmatlanság esetén: 1-2 kávéskanál levendulavirágot szórjunk 1 csésze forró vízben, fedjük le, hagyjuk állni 5-10 percig, majd szűrjük le, és a főzetet melegen fogyasszuk el.

Lenevdulavirág kivonat:

Számos nyugtató, altató és emésztést segítő hatású gyógyszer, fürdővízhez adható folyadék és testápoló kapható, amely levendulavirág kivonatot tartalmaz. A kivonatot felhasználják az illatszergyártásban is.

Levendulás szesz:

Fájdalmas izomhúzódás, idegfájdalom és reumás panaszok esetén a fájdalmas helyet dörzsöljük be gyógyszertárban kapható levendulás szeszel.

Levendulás olaj:

Fejfájás és migrén esetén 2 csepp levendulaolajat cseppentsünk egy kockacukorra, és fogyasszuk el, esetleg masszírozzunk be néhány cseppet a halánték, a homlok és a nyak bőrébe.

Főzet fürdővízhez: 

Keringési zavarok, alacsony vérnyomás, fejfájás, levertség esetén: kb. 100g virágot szórjunk 1 liter forró vízben, 10 perc után szűrjük le, és a főzetet adjuk a fürdővízhez.





Ti próbáltátok már? Mi a véleményetek róla? 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése