2018. augusztus 29., szerda

Pásztorsáska - Capsella bursa-pastoris



A pásztorsákát nevezik pásztorerszénynek vagy paptarsolynak is, mindegyik név a növény termésének formájára utal, mivel arra az apró táskára hasonlít, amelyet régen pásztorok viseltek. A népi gyógyászatban évszázadok óta ismerik a növény vérzéscsillapító hatást erős menstruáció esetén.


Jellemzők:

A fehér virágú pásztortáska a káposztafélék családjába tartozó gyomnövény, olykor eléri a 40 cm-es magasságot. Jellegzetes háromszögletű, szív alakú termései vannak. A növény illata meglehetősen kellemetlen, íze kissé csípős és kesernyés.

Előfordulás:

A pásztorsáska szinte az egész világon elterjedt, megtalálható kertekben, szemétdombokon, mezőkön, útszéleken, réteken, 2000 méteres tengerszint feletti magasságig bárhol megél.

Gyógyászati alapanyag:

Gyógyászati célokra virágzó hajtásait használják. Ezeket csokrokba gyűjtik, és árnyékos helyen kiszárítják. A leghatékonyabb azonban a növény frissen facsart leve.

Hatóanyag: 

A benne található kolinnak, acetilkolinnak, prolinnak és a különböző aminoknak tulajdonítható vérzéscsillapító és méhösszehúzó hatása. A növény ezenkívül flavonoidokat, nagy mennyiségű kalciumsót és káliumot, valamint szerves savakat tartalmaz. Található benne továbbá c-vitamin, illóolajok, szabaninok és cseranyagok. 

Javallatok:

A pásztortáska enyhíti a változókorban és a szülés után jelentkező erős menstruációs vérzést. Megfékezi a vese- hólyag- és bélvérzést is. Helyileg alkalmazott forrázata segít orrvérzés, bőrfelszíni sérülések és nehezen gyógyuló sebek esetén. A népi gyógyászat aranyér, reuma, köszvény, illetve gyomorbántalmak és étvágytalanság kezelésére is alkalmazza a növényt. Idősebb betegeknél kedvező hatással van a szívre és a keringésére.

Alkalmazás:

Tea: Szórjunk egy bögrébe 1-2 kávéskanál szárított levelet, öntsünk le forrásban lévő vízzel, tegyük félre kb.15 percre, hogy leülepedjen, majd szűrjük le. Túl erős menstruációs esetén igyunk meg naponta 2-4 csésze főzetet. Egy csésze tea elkészítéséhez kb. 10g friss növényre, van szükség.

Alkoholos oldat: 20g szárított, felaprított virágos hajtást öntsünk le 1 dl 70%-os alkohollal. Jól zárjuk le az edényt, és tegyük félre 10 napra. Időként rázzuk  fel. Fogyasztás előtt szűrjük le sűrű szitán. A menstruációt megelőző 10 napban fogyasszunk belőle naponta 4-5 alkalommal, egy kávéskanállal.

Borogatás: A sebek külsőleges gyógyításához forraljuk fel 3-5g szárított levelet 1,5 dl vízben. Öntsünk le a vizet, a növényi részeket tegyük egy vászonkendőre, és tegyük a sérült területre. 

Gyári készítmények: A vérzéscsillapító készítmények csepp, folyadék és tabletta formájában kaphatók.

Homeopátia: A pásztortáska tartalmú készítményeket erős menstruációs vérzés és hólyaghurut esetén alkalmazzák.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése