2018. július 25., szerda

Nagy Csalán-Urtica dioica


A csalán sokoldalú gyógynövény, amelyet bőrirritáló hatása miatt gyakran tekintenek gyomnövénynek. A népi gyógyászat azonban elismeri a csalán különleges tulajdonságait: a növényeket ugyanis megvédi a kártevőktől, az embereket pedig a betegségektől és a balszerencsétől.

Jellemzők:

A csalánfélék családjába tartozó növény magassága elérheti a 120 cm-t. Szinte teljesen szagtalan, kissé kesernyés ízű. Szárát és leveleit csalánszőrök borítják, melyek érintése szúró, égető érzést okoz.

Előfordulás:

a csalán a mérsékelt éghajlati övben a világon mindenhol előfordul. Utak mentén és folyópartokon ugyanúgy találkozhatunk vele, mint erdei tisztásokon vagy parlagon hagyott termőföldeken.

Gyógyászati alapanyag:

Gyógyászati célra egyaránt alkalmaznak friss és szárított csalánt. A természetgyógyászatban ezenkívül a növény termését és gyökerét is felhasználják.

Hatóanyagok:

A csalánlevél vizelethajtó flavonoidokat, kovasavat, valamint hisztaminhoz hasonló vegyületeket tartalmaz. A csalánszőrökben található hangyasav javítja a bőr vérellátását. A csalán gyökere csersavakban gazdag. Termése vasat, B- és C-vitamint, továbbá karotinoidokat, vagyis antioxidáns tulajdonságokat mutató természetes színezőanyagokat tartalmaz.

Alkalmazás: 

A csalán gyógyító hatása rendkívül sokrétű. Erősíti az immunrendszert, segítséget nyújt reuma, köszvény, epehólyag- és májproblémák esetén. a csalántea serkenti a vizelet-kiválasztást, valamint enyhíti a prosztata-megnagyobbodással összefüggő panaszokat. A tavaszi csalánlékúra elűzi a fáradtágot, tisztítja a vért, és kimossa a szervezetben képződő vese- és hólyagköveket. Magas B-vitamin tartalma révén, a csalán mindezeken felül csillogóvá varázsolja a hajat.


Felhasználás:

Csalán levéltea: A szervezetben felgyülemlett folyadék eltávolítására: 2 kávéskanál felaprított csalánlevelet főzzünk fel 2dl vízben, majd szűrjük le. Naponta néhány alkalommal igyunk meg belőle 1csészével 3-5 héten keresztül.

Csalán gyökértea: Enyhe prosztatapanaszok esetén: 1púpozott kávéskanál porított csalángyökeret öntsünk fel hideg vízzel, forraljuk fel, és főzzünk kb. 1 percig. Ezután hagyjuk állni kb. 10 percig, és szűrjük le.

Csalántermelésből készült bor: 

Erősítésre: Mozsárba törjünk össze 50g érett csalántermést, majd szórjuk 7,5dl fehérborba. A palack tartalmát időnként rázzuk fel. Kb. 3hét elteltével, szűrjünk le, és adjunk hozzá 100g mézet. Ezután gondosan zárjuk le, és tároljuk hűvös helyen. Naponta 1-3 alkalommal fogyasszunk 0,5dl bort.

Csalánlé és -olaj:

A védekezőképesség javítására: frissen préselt csalánlé és hidegen sajtolt csalánolaj (mindkettő készen kapható).

Fürdőhüz használható főzet: 

A vérkeringés javítására: 100g csalántermés vagy -gyökeret főzünk 1 liter vízben 20 percig, majd szűrjük le.

Főzet:

Korpás és töredezett hajra: 0,5 liter borecethez adjunk 1 liter vizet és 250g felaprított csalángyökeret, és az egészet főzzünk fél órán keresztül. A füzetet alaposan masszírozzunk a fejbőrbe.






Ti próbáltátok már? Mi a véleményetek róla? 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése