2015. október 14., szerda

Rozmaring Tea


A rozmaringot, a Földközi- tenger országaiban vadon növő illatos cserjét már az ókorban nagyra becsülték. Afroditének, a szerelem és a szépség görög istennőjének szentelték. A napfénytől és a tengertől illatos növény a szakácsok és a gyógynövény a szakácsok egyik kedvence. A rozmaringnak értékes gyógyító tulajdonságai vannak. 

A szárított levelekből készült főzet élénkíti az emésztőrendszer működését, víz- és epehajtó hatású, erősíti a szervezetet, javítja a fizikai teljesítőképességet - főleg lábadozóknak, idősebb embereknek legyengültség és alacsony vérnyomás esetén ajánlott.  A rozmaring tea javítja a keringést, enyhíti a szédülést és az idegi eredetű fejfájást, javítja a memóriát. A főzet külsőleg és belsőleg is alkalmazható, segít a reuma gyógyításában, enyhíti a vele járó fájdalmat.

Gyógyító hatás:

Aktív hatóanyagai - a cineol, a kámfor, a borneol, a timol és a pinén - garantálják a rozmaring antiszeptikus és élénkítő hatását. Erősíti a szívműködését, javítja a vérellátását, megszünteti a görcsöket és segíti az emésztést. A cseranyagok, a keserű anyagok és a flavonoidok támogatják,  erősítik hatását.  Ennek köszönhetően enyhülnek a reumatikus fájdalmak is.

Gyenge vérkeringés esetén:

A rozmaring teát alacsony vérnyomású, sápadt, legyengült (főleg tavasszal), kimerült, erejü és kedvüket vesztett embereknek szokták ajánlani. Az alacsony vérnyomást sokszor a felkelés után jelentkező szédülés jelzi.

A szervezet erősítésére: 

A rozmaring élénkíti a keringést és az emésztést. A belőle készült főzet javítja a szív és az agy vérellátását, erősíti az olyan kimerítő vírusos betegségek után, mint az influenza. A fürdővízhez adott főzet antiszeptikus és élénkítő hatású.


Alkalmazás:

Szíverősítő kivonat: 

Klasszikus és hatásos készítmény a boros kivonat. A szíverősítő ital elkészítéséhez szórjunk egy üvegben 40g rozmaringlevelet, öntsünk le 1l erős vörösborral. Hagyjuk állni egy hétig. Az étkezések után igyunk meg 1 kávéskanál szíverősítőt.

Hétvégi kúra:

Ha hétközben fáradtak vagyunk, próbáljuk ki a következőt: szombaton és vasárnap reggelre készítsünk rozmaringos fürdőt. Pihenjünk benne 15 percig, azután egy órára feküdjünk ágyba. Amíg pihenünk, igyunk meg két csésze rozmaring teát. Ez élénkíti a vérellátást, és felerősíti a szervezetet a következő munkahétre.

A szív és idegek támogatására:

50g rozmaringot öntsünk le 2,5dl 70%-os alkohollal. Lezárt üvegben hagyjuk állni legalább 10 napig. Ezután kávéfilteren szűrjük le. A kivonatot használjuk bedörzsölésre, ha a szívtájékon szúrást vagy nyomást érzünk, illetve reumatikus és idegi eredetű fájdalmak kezelésére.

Epebántalmak esetén:

Egy nagy bögre rozmaring tea görcsoldó hatást gyakorol a gyomor és a belek enyhébb görcsei esetén. Epebántalmak kezelésére egy vászonkendőt mártsunk forró rozmaringfőzetbe, és még melegében tegyük az epehólyag környékére.


Ti próbáltátok már? Hogy tetszett? 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése