2015. október 7., szerda

Csipkebogyótea - Rosa canina


A vadrózsa jellegzetes élénkpiros bogyói augusztus - szeptemberben jelennek meg a bokrokon, de az első őszi fagyok idején érnek be. Érdemes figyelmet szentelni a nyár eme utolsó üdvözletének, a csipkebogyó ugyanis kiváló C-vitamin forrás, a fekete ribizli vagy a citrusfélék a nyomába sem érnek. Ennek köszönhetően a csipkebogyótea alkalmas az őszi megfázások megelőzésére. 



A frissen szedett termésből hideg eljárással készített italok vagy gyümölcshabok különösen sok, az influenzás megbetegedések megelőzésére szolgáló vitamint tartalmaznak. Az ellenálló képesség erősítése mellett a csipkebogyó általános gyengeség esetén újult erőt ad, segít a lázzal járó megbetegedések kezelésében, tisztítja a vesét és a húgyutakat, élénkíti az emésztést. A csipkebogyótea megelőző jellegű fogyasztása ezenkívül segíti a csontok erősödését, javítja szilárdságukat. Az orvosok az elhúzódó ízületi problémáktól szenvedőknek is a csipkebogyóteát ajánlják.

A főzet elkészítése:

2 púpozott kávéskanál szárított csipkebogyót öntsük le egy bögre forró vízzel, és hagyjuk állni 15 percig. Az élénkítő, enyhén savanykás teát egy kevés mézzel édesíthetjük. Akkor a leghatékonyabb, ha közvetlenül lefekvés előtt fogyasztjuk a még meleg főzetet. Még jobb hatást érhetünk el a csipkebogyó, a hibiszkuszvirág és a galagonya gyümölcsének illatos keverékével. 

Gyógyító hatás

A csipkebogyó a C-vitaminon kívül B1-, B2és K vitamint, illetve béta- karotint tartalmaz. Ezenkívül ásványi anyagok, bioflavonoidok, csereanyagok és pektin gazdagítja fertőzés- és gyulladásmegelőző hatóanyagainak palettáját. A gyümölcsökben emellett van még értékes likopin, amelynek jelentős a daganatmegelőző hatása.


Anyagcserét aktivizáló C-vitamin

A C-vitamin fokozza a szervezet védekezőképességét, ellenállását a fertőzésekkel, betegségekkel szemben. Emellett élénkíti a mellékvesék működését, fontos hormonok termelődését a sebgyógyulási folyamatokban, és erős antioxidáns hatása van.

Pektinek és gyümölcssavak

A pektin a szénhidrátokkal rokon, nem megemészthető vegyület, csak a ballasztanyag szerepét tölti be. Megköti a belekben lévő méreganyagokat, megváltoztatja a széklet víztartalmát, és a gyümölcssavakkal együtt élénkíti az emésztést. Mivel gyengéden szabályozza a bélműködést, a csipkebogyótea tisztítókúrák kiegészítésére is alkalmas.

Alkalmazás
Enyhe húgyúti fertőzés esetén:

A csipkebogyóból készült főzet erősíti a szervezet védekezőképességét, növeli a vizeletkiválasztást, és enyhén fertőtleníti a húgyutakat. Éppen ezért jól alkalmazható enyhe hólyag- vagy húgyúti gyulladás esetén. Igyunk meg naponta 3-4 csészével. 

Az influenza megelőzésére:

Tavasszal és ősszel megvéd az influenza megbetegedésektől egy kéthetes kúra. A tea elkészítéséhez az egész bogyót használjuk fel. Naponta 3-4 nagy csészével fogyasszunk belőle.

Erősítő hecsedlibor

A l száraz vörösborra öntsünk le 100g dércsípte, megtisztított csipkebogyót, és hagyjuk állni 14 napig. Ezután szűrjük le az italt. Napi egy pohár élénkíti az étvágyat, erősíti a gyomrot, a beleket, és javítja a vérkeringést. Az ilyen mennyiségben fogyasztott bor az egészséges, idősödő szívnek is jó erősítő szer, mivel javítja a koszorúerek vérellátását.



Ízületi betegségekre

Aprítsunk fel egy marék csipkebogyót, és öntsünk le egy pohár meleg vízzel. Hagyjuk állni egy éjszakára. Miután leszűrjük és kinyomkodtuk, igyunk belőle naponta többször. Napon szárított csipkehúsból is készíthetünk hasonló változatot. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése