2015. október 28., szerda

Mezei Pipacs - Papaver rhoeas


Ennek a növénynek már a kései kőkorból származó sírokban felfedezték a nyomait. Az ókori Egyiptomban is mezei pipaccsal díszítették a sírokat. A népi gyógyászatban nyugtatószerként, illetve köhögés csillapítására használják.


Jellemzők:

A mezei pipacs a mákfélék családjába tartozik. Serte szőrös szára akár a 80 cm-es magasságot is elérheti. A növény levelei selymesek és puhák. Nagy élénkpiros, finom virágszirma nyeleinél egy-egy fekete folt látható. A virágpártán kívül a növény összes része keserű tejnedvet tartalmaz.

Előfordulás:

A növény hazája a Földközi - tenger medencéje és Ázsia, Magyarország egész területén elterjedt. Valaha ez volt a gabonák legáltalánosabb gyomnövénye. Ma inkább réteken, utak mentén, hegyoldalakban, parlagföldeken terem. Dísznövényként számos kertben megtalálható. 

Növényi nyersanyag:

A népi gyógyászatban kizárólag a pipacs szirmait használják gyógyászati célokra.


Hatóanyagok:

A mezei pipacs alkaloidokat tartalmaz - főleg readint - , amelyek az orvosi pipaccsal ellentétben szinte egyáltalán nem mérgezők, ha alacsony koncentrációban jelennek meg. A mezei pipacsot tartalmazó készítményeket azonban készítményeket azonban az előírásnak megfelelően kell alkalmazni. Találhatók még benne antociánok (piros színezőanyag), valamint növényi nyálka, szerves savak és cseranyagok.

Javallatok:

A hagyományos népi orvoslás leginkább gyermekeknek és időseknek ajánlja a pipacsot. Altató- és nyugtatószerként használják. Szirup vagy gyógynövénykeverék formájában hörgőproblémák kezelésére alkalmas, főleg köhögőrohamok és asztma esetén. A modern népi orvoslás csak ritkán folyamodik a pipacs tulajdonságaihoz, inkább kozmetikai termékek összetevőjeként jelenik meg, például intim lemosókban.  

Alkalmazás: 

Párlat:

2 kk szárított pipacsszirmot öntsünk le 2,5dl forrásban lévő vízzel. Adjunk hozzá néhány csepp citromlevet. Hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le. Felső légúti panaszok esetén igyunk meg belőle naponta 1-2 csészével. Köhögés ellen mézzel ízesíthetjük. 

Szirup:

Gyermekeknek és időseknek a mezei pipacs szirmaiból készült szirupot ajánlja a népi gyógyászat a köhögés és az alvászavarok kezelésére. Egy ek szirmot szórjunk egy befőttesüvegbe, facsarjuk rá fél citrom levét, adjunk hozzá 3 ek cukrot. Amíg a cukor fel nem oldódik, tartsuk meleg helyen. Napi néhány alkalommal fogyasszunk belőle 1-1 kávéskanállal.

Ital:

20g szárított pipacsszirmot öntsünk le 1 dl tiszta szesszel. A palackot jól zárjuk le, és hagyjuk állni 5 napig. Utána sűrű szitán vagy vászonkendőn szűrjük le. Alvászavar és idegesség esetén fogyasszunk napi 2-4 ml-t, kis adagokra elosztva.

Gyógynövény keverék:

A nyálkatartalmú pipacsszirmot köhögéscsillapító teákhoz is keverhetjük.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése