2018. szeptember 26., szerda

Jegenyefenyő - Abies alba


A magasra növő jegenyefenyő az ókorban az erő és a hosszú élet szimbólumaként tartották számon. Nevét, ami a horvát nyelvben magasat, karcsút jelent, a hasonlóan sudár termetű jegenyefáról kapta. Fáját építkezési nyersanyagnak és hajóbocok készítésére használták. A növény gyógyító hatását Bingeni zent Hildegárd írta le gyógyfüves könyvében.


Jellemzők:

A jegenyefenyő a fenyőfélék családjába tartozik. Erős törzse az 50-60 méteres magasságot is elérheti. Hengeres tobozai felállóak, 10-16 cm hosszúak, Hosszú, tompa tűleveleinek jellegzetes fás, gyantás illatuk és ízük van. A jegenyefenyő akár 500 évig is élhet.

Előfordulás:

A jegenyefenyő Közép- és Dél- Európa hegységeiben hatalmas erdőségeket alkot 1500-2000  méter feletti magasságban. Az északi szélességi körökön, az alacsonyabb területeken található meg (szibéria tajga). Kedveli a nedvességet, jól tűri az árnyékot, az alacsony hőmérsékletet. Magyarországon legfeljebb szórványosan fordul elő, korábbi élőhelyeiről, az Északi -
Kárpátokból is kiszorította a kitermelés, majd telepített lucfenyő.

Gyógyászati alapanyag:

Leginkább a friss tűlevelekből, fiatal ágakból vagy magvakból desztillálással nyert illóolajat használják. A természetgyógyászatban szerepet kapnak a fiatal hajtáscsúcsok is.

Hatóanyagok: 

A növény különböző részeiben található illóolaj nagy mennyiségű nyákoldó hatóanyagot tartalmaz, például pinént, limonént, kamfént. Találhatók benne továbbá flavonoidok, terpentin tartalmú gyanta, valamint - főleg a kéregben - összehúzó hatású csereanyagok.

Javallatok: 

Az illóolaj felszaggatja a váladékot, enyhén antiszeptikus hatást gyakorol a hörgők nyálkahártyájára. A jegenyefenyő - olajos fürdő javítja a vérellátást. A szervezet jól tolerálja az olajat, ezért a jegenyefenyő készítményeknek különböző formáit alkalmazzák reuma, ficamok, szakadások, valamint enyhébb izom- és idegfájdalmak kezelésére.

Alkalmazás:

Tea: Szórjuk egy edénybe 10g fiatal hajtást. és öntsük le 1,5dl forrásban lévő vízzel. Takarjuk le és tegyük félre 10 percre, hogy leülepedjen. Torokgyulladásra igyunk meg naponta többször egy csésze főzetet.

Tűlevélolaj, mint elsősegély: Köhögés ellen 3-5 csepp olajat adjunk egy kevés vízhez, vagy cseppentsük kockacukorra, és naponta 3-4-szer vegyünk be belőle. Fejfájás ellen 5-10 percig dörzsöljük el a homlokunkon és a halántékukon néhány cseppet.

Főzet a fürdővízhez: Készítsünk kivonatot 200-300g friss fenyőhajtásból: öntsünk le 1l hideg vízzel, majd lassú tűzön, letakarva főzzünk néhány percig. Töltsük egy kád vízhez. A fürdő után feküdjünk le egy órása. A fürdővízhez adhatunk még 20ml fenyőtűolajat is. A fürdő erősítő hatású, enyhíti a reumatikus fájdalmakat.

Gyári készítmények: Több gyógyszertári készítményben is megtalálható a fenyőtűből készült kivonat: inhaláló oldatokban, kenőcsökben, bedörzsölésre való folyadékokban, fürdőszerekben.



Ti próbáltátok már? Mi a véleményetek róla? 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése