2015. szeptember 2., szerda

Kocsányos Tölgy - Quercus robur


A hosszú életű tölgyek (amelyek akár 700 évig élhetnek) a régi időkben különleges kultusz övezte. E terebélyes fák alatt tartották az istentiszteleteket, mondták ki a jog nevében az ítéleteket, és itt ünnepelték a győzelmeket. A tölgy gyógynövényként már az ókorban ismert volt: gyulladáscsökkentő és összehúzó hatása van.


Jellemzők: 
A kocsányos tölgy a bükkfélék családjába tartozik. A hatalmas fa elérheti az 50 méteres magasságot. Levelei szabálytalan karéjosak, makktermése a hosszúkás kocsányok végén nő. Kérgének intenzív, csersavas szaga és kesernyés íze van. A tölgy a legtartósabb fa az összes európai faj között.

Előfordulás:  
A kocsányos tölgy - csakúgy, mint közeli rokona, a kocsánytalan tölgy - szinte egész Európában megtalálható, kivéve Skandinávia északi területein. Nedves, lombhullató vegyes erdőkben vagy tiszta tölgyerdőkben nő. Időnként előfordul fenyőerdőkben is. Gyakran nő magányosan és legtöbbször magaslatokon.  

Gyógyászati alapanyag: 

Gyógyászati célokra főleg a tölgy kérgét használják. Évelő erdőkben a fiatal hajtások kérgét szokták gyűjteni. A csersavat a tölgyfagubacsból nyerik. Ez a rendellenes sejtszaporulat úgy jön létre, hogy a gubacstetvek vagy a gubacsdarazsak a tölgy levelére vagy ágáA ra petéznek. Az általuk termelt vegyületek hatására képződik a gubacs. A csersavat többek között a bőr cserzésére használják, ugyanakkor értékes természetes színezőanyag is (az indiánok ezt használták tetováláshoz).


Hatóanyagok:

A tölgy kérge nyugtató, enyhén antiszeptikus és összehúzó hatású cseranyagokat tartalmaz, például katekint. Ezenkívül találhatók benne fenolsavak, flavonoidok, triterpének, gyantavegyületek és ásványi sók. 

Javallatok: 

A fürdőket és borogatásokat kiütések, ekcémák, sérülések és égések esetén alkalmazzák. A belőle készült főzet használható a zsíros haj kiöblítésére is. Íny- és szájnyálkahártya- gyulladás kezelésére az öblögetés vagy az ecsetelés ajánlott. A tölgykérget használják túlzott lábizzadás ellen, valamint ülőfürdőkhöz női betegségek és aranyér esetén. A tölgykéregtea hasmenés ellen is hatásos. 

Alkalmazás:

Főzet: 

10 g felaprított vagy porrá tört tölgykérget öntsünk le 2,5dl vízzel, melegítsük fedő alatt 30 percig, de ne hagyjuk felforrni. Hagyjuk állni, hogy leülepedjen, majd szűrjük le. Hasmenés esetén javasolt.

Lábfürdő: 

50g felaprított tölgykérget öntsünk le 1 l vízzel. Főzzük 15-20 percig. Szűrjük le, és öntsük egy lavór vízhez. Használjuk lábáztatásra lábizzadás és gombásodásra való hajlam esetén, valamint ülőfürdőként folyós és aranyér kezelésére. 

Borogatás: 

A főzetet a sérült, beteg bőrfelület borogatására, lemosására is használhatjuk kiütések, égések, sérülések esetén.

Lemosó és szájöblögető folyadék:

2 kávéskanál tölgykérget főzzünk 20 percig fél liter vízben, azután szűrjük le. A szájüreg és a torokgyulladásos állapotai esetén öblögessünk naponta többször a lehűtött, de hígítatlan folyadékkal.

Kész gyógy- termékek

A gyógyszertárakban számos tölgykéregkivonatot tartalmazó gyógyhatású szer és öblögető kapható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése