2015. szeptember 24., csütörtök

Medvehagyma - Allium ursinum


A medvehagyma az általunk jól ismert fokhagymával rokon, hasonló a gyógyhatása is. Korábban úgy tartották, hogy a levele "medveerőt" ad. Ma már tudjuk, hogy a medvehagyma segíti az emésztőrendszert és csökkenti a vérnyomást.


Jellemzők:

A medvehagyma az amarilliszfélék családjába tartozik, 20-50 cm magasra nő. A gyöngyvirágéira hasonlító kardszerű levelei és szép, fehér virágai vannak. Könnyű felismerni erős fokhagyma illatáról. Nevét arról kapta, hogy a barna medvék előszeretettel fogyasztják terméseit, és még a föld alól is kiássák.

Előfordulás: 

A medvehagyma csaknem egész Európában és Észak-Ázsiában elterjedt. A nedves, árnyas lombhullató és ártéri erdőket kedveli. Gyakran az aljnövényzet nagy részét elfoglalja. A védett területek kivételével hazánkban nem tiltott a gyűjtése.


Gyógyászati alapanyag:

Gyógyászati célokra elsősorban a növény friss leveleit használják fel, ritkábban friss hagymáját is.

Hatóanyagok:

A medvehagyma a kénvegyületekben leggazdagabb ehető növény. Fokhagymaolajat tartalmaz, amely serkenti a máj és az epehólyag működését. Ezenkívül a benne található értékes ásványi sók és a nyák elősegítik a váladék távozását a légutakból. Erős baktériumölő hatású, magas C-vitamin tartalmának köszönhetően erősíti az ellenálló képességet.

Felhasználás: 

A medvehagyma belsőleges alkalmazása segít emésztőrendszeri panaszok, puffadás és az erős fermentációhoz kapcsolódó emésztési zavarok esetén. Serkenti a máj és az epehólyag működését, a vizelet kiválasztását és az étvágyat. csökkenti a vérnyomást, szabályozza a szervezet zsíranyagcseréjét, és megakadályozza a vérerek elmeszesedését. A bélben megtelepedő élősködők ellen már régóta használják. Makacs bőrkiütések esetén a medvehagyma belsőleg és külsőleg is tisztítólag hat.


Felhasználása
Friss levelek:

Apróra vágva fogyasszuk. A fokhagymához és a zöldhagymához hasonlóan saláták, levesek és krémek ízesítésére használhatjuk. Szárított ( vagy olajban eltett) leveleivel különböző ételeket fűszerezhetünk. Emésztőrendszeri problémák, magas vérnyomás és túl magas koleszterinszint esetén fogyasszunk naponta 2*1/2 kávéskanállal.

Kúra:

Tavaszi tisztítókúrához és a bélflóra antibiotikumos kúra utáni helyreállításához 2-3 héten keresztül ajánlott naponta egy csokor frissen felaprított levelet fogyasztani.


Ital:

A frissen felaprított leveleket tegyük vászonkendőbe, és csavarjuk ki. Az így nyert léből fogyasszunk naponta 10-20 cseppet - a kúra csökkenti a vérnyomást és a rossz koleszterin szintjét, továbbá javítja a szervezet védekezőképességét.

Tinktúra:

Egy marék friss medvehagymára öntsünk 1 dl tiszta szeszt. Az üveget jól zárjuk le, két hétig hagyjuk állni, majd szűrjük le. Az emésztés javítására étkezések után fogyasszunk 10-20 csepp tinktúrát cukorral vagy egy kevés vízzel. A tinktúrának nincs jellegzetes fokhagymaszaga, így nem lesz kellemetlen a leheletünk.

Pépes pakolás: 

Kiütések kezelésére csavarjuk vászonkendőben a frissen szétmorzsolt leveleket, és tegyük néhány percre a beteg bőrfelületre. 



Ti használtátok már? Hogy vált be?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése