2015. augusztus 19., szerda

Maszlagos Nadragulya - Atropa belladonna


A legmérgezőbb növények sorába tartozik. Már egészen kis mennyiségben is hallucinációt és halált idézhet elő. Megfelelőképpen alkalmazva azonban erősen görcsoldó hatású, különösen a gyomor és a bélrendszer betegségei esetén. Az ókori Rómában a nők pupillatágítására használták - a növény elnevezése: a belladonna is erre utal. 


Jellemzők: 

A burgonyafélék családjába tartozó maszlagos nadragulya cserjeszerű, lágy szárú évelő növény, amely mintegy 1,5 m magasra nő. Gyökere kb. 0,5m mélyre hatol a talajban. A növény különös ismertetőjegye meggy nagyságú, sötétlila fényes termés, mely eleinte édeskés ízű, később azonban hányingert és viszkető, irritáló érzést vált ki. Levele kesernyés, szintén mérgező.

Előfordulása: 

A maszlagos nadragulya erdei tisztásokon, erdőszéleken, utak mentén nő, elsősorban meszes talajon. Európában, Észak- Afrikában és Kis- Ázsiában egyaránt gyakori növény. Gyógyászati célból már az egész világon termesztik. Hazánkban nyirkos lomb- és elegyes erdők lakója, leginkább a bükkös vágásterületeken jelenik meg.

Gyógyászati alapanyag: 

Gyógyászati célokra elsősorban a növény termésének levéből előállított száraz kivonatot használják. 

Hatóanyagok: 

A maszlagos nadragulya mindenekelőtt erősen mérgező alkaloidokat tartalmaz, amelyek serkentik a központi idegrendszert, továbbá oldják a simaizmok görcsét. A növény legfontosabb alkaloidjai közé tartoznak a szkopolamin, valamint a főként a termésben jelen lévő atropin. A nadragulya flavonoidokban szintén gazdag, mint ahogyan kumarinban és piridin- alkaloidokban is, ezen belül nikkotinban, valamint cserzőanyagokban és természetes savakban. 

Alkalmazás: 

A különböző nadragulyakivonatok, főként az atropin hatékonyan csillapítja a bélben, az epében és a húgyutakban keletkező görcsöket és fájdalmakat. Az orvosok gyakran írnak fel nadragulyakivonatot hörghurut és idegfájdalom kezelésére. A szemészetben ugyancsak alkalmazzák.

Felhasználás: 

Vigyázat! A maszlagos nadragulyát önállóan, orvosi ellenőrzés nélkül tilos alkalmazni. Felnőttek számára néhány, gyermekeknek akár egyetlen bogyó elfogyasztása is halálos lehet. A mérgezés első jeleként a pupillák jelentősen kitágulnak. A bőr száraz lesz, és skarlátvörösre színeződik. A nyálkahártya szintén kiszárad, a könnytermelés mérséklődik. Hányás, fejfájás, fényérzékenység, görcsroham, hallucináció és dühkitörés alakulhat ki. Mérgezés gyanúja esetén azonnal hívjuk a mentőt! Elsősegélynyújtásként a mérgezett személyt hánytassuk meg: ujjunkkal gyakoroljunk nyomást a nyelvgyökre.

Homeopátia: 

A nadragulyából előállított Belladonna készítményt hirtelen kezdődő gyulladások, például láz és rohamszerű izzadás ellen javasolják, valamint a fej és a fül lüktető fájdalma esetén. 

Gyári készítmények: 

Minden, nadragulyából előállított készítmény, kivonat és gyógyszer kizárólag receptre kapható, és csak szigorú felügyelet mellett alkalmazható. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése