2015. augusztus 5., szerda

Kamillavirág - Matricaria chamomilla


A kamilla a népi gyógyászat legnépszerűbb és leggyakrabban használt gyógynövénye. Népszerűségéből adódóan tudományos szempontból is ez a legalaposabban kutatott növény. Gyógyító tulajdonságait általánosan ismerték, ezért kapta az orvosi székfű nevet. 


Jellemzők: 

A kamilla a fészkesvirágzatúak családjába tartozik. Akár 50cm magasra is megnőhet, szerteágazó, vékony gyökere van. Virágai jellegzetes, erős illatot árasztanak, ízük kesernyés.

Előfordulása: 

A kamilla először csak Európa déli és keleti területein, illetve Nyugat - Ázsiában fordult elő. Ma már megtalálható Európa nagy részén, Ázsiában, Afrikában, Észak- és Dél- Amerikában is. Leginkább utak mentén, réteken, mezőkön nő, de előfordul kertekben, szőlőkben is.

Gyógyászati alapanyag: 

Gyógyászati célokra a szellős, sötét helyen megszárított virágkelyheket használják.

Gyógyhatású anyagok: 

A kamillában található illóolaj legfőbb hatóanyagénak: a kamazulénnek köszönheti gyulladás csökkentő és fájdalomcsillapító hatását. Ezenkívül számos más anyag is található benne: bizabolol, keserűnyagok, kumarin, flavonoidok, kolin, valamint kén és kálium.

Javallatok: 

A belsőleg alkalmazott kamilla enyhíti a gyomorfájást, a puffadást és a bélgörcsöket. Gyomorfekély esetén nélkülözhetetlen segítség a gyógyulási folyamatban és a szövetek regenerálódásában. Görcsoldó hatóanyagainak köszönhetően segít kólika, hasfájás vagy menstruációs panaszok esetén. Idegfájdalmak és fogfájás kezelésére is használják. Külsőleg alkalmazva segít a nehezen gyógyuló sebeken és bőrgyulladásokon.

Alkalmazás: 

Főzet: 

Két kk. kamillavirágzatot öntsünk le 2,5dl forrásban lévő vízzel. 10 percig lefedve hagyjuk állni, hogy ne párologjon el az illóolaj, majd szűrjük le. Napi 2-3 csészével fogyasszunk belőle, kis kortyokban. Toroköblögetésre is használhatjuk.


Kamillaolaj: 

50g szárított, felaprított kamillavirágzatot keverjünk össze 5dl olívaolajjal, és 10 napra tegyük meleg, napsütötte helyre. Ezek után szűrjük le, és tároljuk sötét üvegben.

Kamillabor: 

A likőr, vagyis a kamilla alkoholos kivonata sokkal több kamazulént és flavonoidot tartalmaz, mint a kamillatea. Gyógyszertárban kapható. Fürdőkhöz, borogatásokhoz, inhaláláshoz használhatjuk.

Por:

Mozsárban törjük össze a szárított kamillavirágokat. Fogyasszunk belőle naponta háromszor, étkezés közben 1 kávéskanálnyi.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése