2013. október 24., csütörtök

Málna - Rubus idaeus


A málna a legősibb gyógy - és haszonnövények közé tartozik az északi féltekén, ezen belül is Európában és Ázsiában. A málnalevél forrázatát alkalmazzák többek között hasmenés ellen, terhesség idején a méhizomzat erősítésére, külsőleg a gyulladt bőr kezelésére. Termését desszertek, lekvár, dzsem, gyümölcslevek és gyógyteák készítéséhez használják fel.

Jellemzők: 

A málna rendszertanilag a rózsafélék családjába tartozik: tüskés cserje, akár 2m magasra is megnőhet. Hosszú levélszárakon ülő levelei alul gyapjasak, zamatuk kissé csípős, kesernyés. Jelentéktelen virágaiból ízletes, csodaszép rubin színű bogyós termés fejlődik.

Előfordulása:

A málnával Európában, Ázsiában és Észak - Amerikában szinte mindenütt találkozhatunk a természetben. Elsősorban utak mentén, erdők szélén, sövénykerítéseken, bozótosokban és tisztások területén fordul elő. Kerti termesztése rendkívül elterjedt. 

Gyógyászati alapanyag:

A málna levelét és érett gyümölcsét hasznosítják.

Hatóanyagok:

A málnalevél olyan értékes vegyületeket tartalmaz, mint a csersavak, emellett flavonoidokban és növényi nyálkában, valamint C-vitaminban bővelkedik. A termés gyümölcssavakban, különösen citromsavban, továbbá C-vitaminban gazdag. A málna további fontos hatóanyagai közé tartoznak a karotinok, a B-vitamin-csoport tagjai és egyes ásványi anyagok.

Alkalmazás:

A málnát mindenekelőtt megfázással összefüggő panaszok kezelésére ajánlják. Alkalmazása elsősorban a málnalevél csersavtartalma okán javasolt. A belőle készült tea a hasmenés kíméletes ellenszere, öblögetőnek használva csillapítja a torokfájást és a rekedtséget, valamint a szájüreg nyálkahártyájának gyulladását. Hagyományosan a nőgyógyászatban is alkalmazzák a málnalevelet: menstruációs panaszok enyhítésére és a szülésre való felkészülés időszakában. Gyümölcse ízletes és energiával tölti fel a szervezetet, továbbá magas C-vitamin tartalmának köszönhetően remekül kiegészíti a téli vitaminszegény étrendet.

Felhasználása:

Tea: 

Egy bögrébe 2 púpozott kávéskanál felaprított málnalevelet szórunk, forró vízzel felöntjük, 5 perc múlva leszűrjük. Hasmenés és megfázás esetén fogyasszunk naponta 2-3 csésze frissen, főzött teát.

Öblögetés, borogatás: 

Külsőleges alkalmazáshoz, a gyulladt bőr vagy szájüreg, illetve torokgyulladás kezelésére forrázatot készítünk 3 kávéskanál málnalevélből és 1 dl vízből. Miután a forrázatot leszűrtük, öblögessünk vele naponta többször, vagy használjuk borogatáshoz.

Teakeverék:

Összehúzó és vértisztító hatású házi tea készítéséhez, a málnalevélhez rendszerint szeder- és szamócalevelet kevernek, valamint szagos mügét.

Málnalé:

A vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, üdítő hatású málnalé fogyasztása főként lázzal járó fertőzések esetén javasolt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése