2012. július 31., kedd

Egészséges Édességek

A szülők folyton bizonygatják, hogy az édességek egészségtelenek. Pedig ez nem is igaz! Segítenek átvészelni az iskolai feszültségeket, jókedvre derítenek, és igazi szépítő anyagok is. Markolj bele!



„Ne egyél olyan  sok édességet, mert hizlal és rontja a fogakat!” Ugye mindenki hallotta már ezt a mondatot a szüleitől? De alig fogadja meg valaki az intelmeket, ahhoz ugyanis túlságosan finom a csoki, a gumimaci és a többi édesség. Sajnos vannak, akik folyton azon munkálkodnak, hogy elvegyék a kedvünket az ilyen élvezetektől! A szülők, az egészség, még a barátnő, vagy a sztárok, a szépségörült zászlaja alatt üzennek hadat a nyalánkságoknak. Ha engedünk nekik, akkor a bűntudat nagyobb lesz az élvezetnél. Ez butaság! Az édességek ugyanis sokkal jobbak, mint a hírük. És ami a legfontosabb: boldoggá tesznek minket! Aki hagyja, hogy egy darabka csokoládé élvezetesen szétolvadjon a nyelvén, vagy aki nagy odaadással leharapja egy gumimaci fejét, az rengeteg jókedvet tartalékolhat, és gyorsan energiához jut. Ebből a cikkből meg tudhatod, miért egészséges a nassolás…

Palacsinta:

Ha kimerülve érsz haza a suliból, akkor új lendületet adhat egy ebédre elfogyasztott fincsi sütemény. A tojásban és a tejben lévő proteinek új energiával töltenek fel. A test és a szellem felélénkül, így a kisujjból kirázod majd a matek házit. A mi tippünk: mézzel vagy almadzsemmel is nagyon finom, nem kell mindig sűrű nugátkrémmel megkenned. Ha pedig rostban gazdag teljes kiőrlésű lisztből készíted el, még egészségesebb, ez az édesség


Rágógumi


Tolj be nyugodtan egyet, még ha nem is cukormentes. A rágás okosít, mivel az agy sokkal több oxigént kap közben, amellett még égeti is a kalóriát (óránkét kb: 12kcal), emellett növeli az önbizalmat is.





Pörkölt mandula:

Itt van a legfőbb ok, miért kell ezeket rágcsálni: a mandulában lévő telítetlen zsírsavak, és az E- vitamin felpörgeti a bőr újraépítő képességét. A magas káliumtartalma miatt, pedig erősíti az izmokat.


Medvecukor:

A medvecukor egyértelműen kettéosztja az édessége kedvelőket. Míg a társaság egyik fele megborzong, ha csak meghallja a nevét, a másik élvezettel csomagolja szét az édesgyökér-nedvéből készült csigákat. Ha te is közéjük tartozol, akkor csak csináld tovább nyugodtan, mert a medvecukor igazán egészséges: a benne lévő anyagok nyugtatják a gyomrot, sőt még a zsírégetést is felpörgetik. Kit érdekel ennyi jó tulajdonság mellett a magas cukortartalom?


 Földimogyoróvaj:

Nálunk az ’amerikai álom” csak hipermarketekben lehet kapni, és tulajdonképpen krémnek kellene nevezni, hiszen nem igazi vaj. Madonna kedvenc csemegéjére szerencsére nem csak zsírbombának számít. A pop- példakép, mint fitneszörült tudja, miért nem képes ellenállni ennek: teli van energiával és mellesleg nagyon gazdag cinkben és biotinban. Ezektől lesz kemény a körmöd, erős a hajad, és nagy adag magnéziumnak köszönhetően (4x annyi van benne, mint a banánban) átsegít a stresszes időszakokon.


 Teljes kiőrlésű kekszek:

Ki mondta, hogy hizlalnak? Az erősségük a bennük lévő rostok, és ezek a napi 2-3 zab- vagy más magos keksszel hasonlóan éppenséggel ellentétes hatást váltanak ki, mint a többi keksz: serkentik az emésztést. Magyarul segítenek kitakarítani a szervezetből mindazt, amit a nap folyamán bekajáltál.








Étcsokoládé:


Gyorsan vésd még egyszer az eszedbe: a csokoládé az egyik legjobb barátnőd, ha bánatod van! Főként a magas kakaótartalmú, sötét csokoládék javítják a kedved, ők csinálnak mosolyt az arcodra. Az étcsokiban lévő sok kakaó ezen kívül is sokat tud még: az úgynevezett flavonoidok erősítik az ereket és támogatják a szív- és érrendszert. Sokkal kevesebb kalória van benne, mint a tejcsokiba.




Mazsola:
Tulajdonképpen senkinek semmi oka nincs csóválni a fejét, ha ilyen finomságokat nassolsz. De még eggyel több ok, amiért érdemes ilyet csemegézni: nemrég olyan anyagokat fedeztek fel a mazsolában, amelyek segítenek megelőzni a fogszuvasodást és a fogínysorvadást így rendszeres fogyasztással ragyogóan szépek, és ápoltak lesznek a fogaid.





Gyümölcsös gumicukrok:

Ideális mindazok számára, akik gyakran „farkaséhesek’ valami édességre. Ezek a finomságok ugyanis általában zsírmentesek, a legfőbb alkotórészük a cukor (ezt azért bevalljuk) és a zselatin, ami tudományos kutatások szerint jó szolgálatot tesz a csontoknak és az ízületeknek. Erősíti és védi a kopástól.


Nem
Veszélyes az édesség felhalmozása! Így folyton kísértésbe eszel, és sokkal nehezebb nemet mondani.

’Altatóként' tabu az édesség!
A nehéz hozzávalók éjjel megfekszik a gyomrodat!



Igen

Ha pontétkezés után eszel egy kis édességet, kevésbé rakódik le a csípődre, mert ilyenkor csúcsteljesítményen pörög az emésztés.

Ha mindenáron nassolni akarsz, akkor koradélután tedd meg!
16-17 óráig bomlik le a leggyorsabban az édesség.







4 megjegyzés: