2012. július 21., szombat

15 tuti tipp nyárra!

A nyárral nem csak a vakáció vár ránk, hanem számtalan olyan nyavalya, amelyek megkeserítik a napjainkat. Persze csak akkor, ha hagyjuk magunkat!


Duzzadt szemek: 
Hiába aludtál eleget, a szemeid mégis duzzadtak és táskásak? Semmi pánik, irány a mélyhűtő! Vegyél ki egy-két jégkockát, tekerd vékony törölközőbe, és pár percre tedd a szemedre! A hatás azonnali, és ébresztőnek se utolsó!

Töredező körmök:
A légkondicionálóból  áradó levegő nemcsak a bőrödet, hanem a körmeidet is kiszárítja. A körmöknek is speciális védelemre van szükségük. Használj kézkrémet minden lefekvés előtt és kend be vele a körömágyat és a körmöket is.

Véraláfutás:
Ha megütöd magad, akkor hetekig takargatni kell a lila foltokat, még akkor is, ha meleged van. Az árnikakrém segít eltüntetni a véraláfutást, mert gyorsítja a vérkeringést, s emiatt hamarabb elmúlik az elszíneződést okozó alvadt vérfolt.


Testszag: 
A verejtékezés testünk hőmérséklet szabályozásában, méregtelenítésében és védelmében játszik fontos szerepet. Az izzadság szagtalan, csak a bőrön található zsírsavak hatására érezzük kellemetlennek. A meleg időben célszerű reggel is és este is lezuhanyozni, utána izzadságátló használni.







Pattanások:
Az izzadságban feloldódó baktériumok gyulladást okozhatnak a bőrön, így aknék keletkezhetnek a test bármely részén. Jót tesz ha hetente egyszer testradírral átdörzsölöd a tested. Így eltávolítja az elhalt hámsejteket.

Vízhólyag:
Vettél egy új szandált, de feltörte a sarkadat? Ha megnyomod vagy kiszúrod, csak rontasz a helyzeten! Hamarabb rendbe jön, ha mogyorókéreg olajat csöppentesz a vízhólyagra, mert kiszívja a benne lévő folyadékot, és gyorsabban szárítja a sebet.

Pikkelyes és száraz könyök:
A nyári trikókból kilátszik a könyököd, és a kiszáradt, megkeményedett bőr nem szép látvány. Fürdés, zuhanyozás után testápolóval mindig kend be, hogy megelőzd a kiszáradást. Ha pedig már olyan, akkor speciális krémmel kezeld, vagy 10 percig könyökölj enyhén felmelegített olívaolajba.

Lábszag:
Ha olyan a cipőt és a zoknit hordasz, amiben nem szellőzik a lábad, akkor lábszagod lesz még úgy is, ha nem vagy izzadós. Áztasd a lábadat klorofillos meleg vízben. 15 perc után a legelviselhetetlenebb lábszagot is elmulasztja.

Szúnyogcsípés:
megcsípet a szúnyog, nem szeretnéd elvakarni a felületet, de megőrjít a viszketés?
Semmi gond: csepegtess teafaolajat a csípésre! Ez hűsíti, fertőtleníti a bőrt, és gyulladáscsökkentő hatású. Ha nincs ilyen otthon, akkor vöröshagymával dörzsöld be  a csípést!








Repedt sarok:
Nyáron a szandálba szellőzik ugyan a lábunk, de a por is könnyebben éri, mint  a zárt cipőben. A por pedig szárítja a bőrt. A gyógyír: a rendszeres lábfürdő! Hetente egyszer áztasd a lábadat vízben, majd habkővel távolítsd el az elhalt, megvastagodott bőrt. Kend be krémmel vagy csukamájolajjal, ezután húzz rá nejlonzacskót, tekerd be törölközővel, hogy a pakolás átmelegedjen. 15 perc után vegyél le mindent a lábadról, és élvezd, hogy újra puha a bőröd.

 Gomba:
Strandon, uszodában, szoláriumban, edzőterem zuhanyzójában csak papucsban közlekedj!Ne lépj mezítláb a kőre, mert könnyen elkaphatsz láb- vagy körömgombát. Ha vizes lesz a lábad alaposan töröld szárazra, mert a nedves bőr érzékenyebb a fertőzésekre. Persze ha az immunrendszered elég erős, bárhol mászkálhatsz mezítláb, akkor sem kaphatsz el gombát. A gombás fertőzésekre való érzékenységet az egészségtelen táplálkozás (túl sok cukor, fehérliszből készült ételek) fokozhatják.

Kellemetlen szájszag:
A legtermészetesebb módon úgy szabadulhatsz meg a kellemetlen szájszagtól, ha petrezselyemlevelet rágsz. Ez az egyszerű zöldség elpusztítja a rossz szagot, előidéző baktériumokat. Hatása annyira jó, hogy nyugodtan ehetsz akár hagymát is.

Székrekedés:
Sokaknál gondot okoz, hogy idegen helyen szinte leáll az anyagcseréjük, és székrekedésük lesz. Ha rendszeresen fogyasztasz rostos ételt, ez megelőzhető, Gyors segítséget nyújthat, ha megeszel 4-5 szem szilvát vagy fügét. Ha iszol hozzá sok-sok szénsavmentes ásványvizet, akkor biztosan meg lesz a hatása!





Csuklás:
Ez tulajdonképpen a rekeszizom hirtelen, görcsös és sorozatos összehúzódása. A belélegzett levegő furcsa, vicces hangot ad ki. Számtalan házi trükk létezik a csuklás elmulasztására, de a tudomány csak a vér szén - dioxid szintjének emelését tartja hatékonynak- ezért kell pár másodpercig visszatartanunk a lélegzetünket. Gyakran hatásos a folyamatos vízivás is, amely egyenletes mozgásban hozza a rekeszizmot, és nem csuklunk tovább.

Puffadás:
ha hajlamos vagy arra, hogy felpuffadj, akkor étkezés végén a gyümölcsöt vagy az édességet szórd meg fahéjjal! Meggátolja az erjedést, és nem puffadsz fel. Ha azonban már túl vagy az étkezésen, és a tükör előtt szörnyülködsz, hogy mekkora pókhasad lett, akkor rágj el pár ánizs- vagy köménymagot, koriandert és párologtass borsmenta olajat! Serkenti a gyomornedv termelődését az articsóka, az ezerjófűtea és a narancshéj is.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése