2013. szeptember 10., kedd

Csampaolaj


A liliomfa fehérben és rózsaszínben pompázó virágai minden évben kora tavasszal ékesítik a parkokat és a kerteket, átható rózsaillatuk a többi fa közelgő virágzását sejteti. Ázsia melegebb régióiban őshonos a liliomfa (vagy magnólia) vadon élő rokona, a boldogság fájának is nevezett sárga virágú csampa (Michelia Champaca). Virágának csodálatosan édes, bódító illatában a méz aromáján kívül felfedezhetők tömény, testes, keleti illatjegyek. Más liliomfafélékhez hasonlóan a növény virágba borul még azelőtt, hogy a levelek megjelennének. A virágok rendkívül hosszú ideig, sokszor akár nyárig pompáznak.


A csampa virágból kinyert illóolaj a növény őshazájában, Indiában antidepresszánsként és nyugtatószerként alkalmazzák. Magukat a virágokat a friss házasok hitvesi ágyának díszítésére használják hagyományosan, mivel a csampavirág illatát afrodiziákumnak tekintik. Elbűvölő aromája egyúttal lazító és vérnyomás -szabályzó hatású, serkenti az úgynevezett boldogsághormonok termelődését. A valódi csampaolajat a legdrágább illatesszenciák közé sorolják, csupán néhány parfümgyártó cég használja.




Gyógyító hatása:

A csampa illóolaj fő hatóanyaga a geraniol, a nerolidol és a linalol. Erőteljesen nyugtató hatásuknak köszönhetően ezek csillapítanak mindenfajta lelki vihart, stresszt, feldúltságot és elkeseredettséget. Az illóolaj bőrirritációk esetén alkalmazva enyhén fertőtlenítő hatású, és felgyorsítja a gyógyulást. Nyugtatja a bőrt, és erősíti természetes védőpajzsát.

Szépségápolás és jó közérzet:

Egy hosszú és fárasztó nap után a csampaolajos fürdő segít ellazulni. Tovább erősíthetjük a fürdő jótékony hatását, ha miután kiszálltunk a kádból, mintegy fél órára hanyatt fekszünk, és egy meleg pléddel betakarózunk.

Száraz bőrre: 

A csampaolaj ápolja és óvja a test és az arc megfáradt bőrét. A csampa illóolajjal készült balzsamok és krémek használatával a száraz és érzékeny bőr megfelelően táplált és hidratált lesz.

Magas vérnyomásra:

A súlyos idegességet, szorongásos vagy pánikrohamokat előidéző helyzetekben a csampaolaj használata enyhülést hozhat. Az édes illat hatására a vérnyomás enyhén csökken, a szívritmus pedig szabályossá válik. Használata különösen az ingerlékeny emberek számára javasolt, akik segítségével könnyebben ellazulhatnak, és  gyorsabban lecsillapodhatnak.

Érzéki hangulat:

A csampaolaj ilang-ilanh és geránium illóolajokkal elkeveredve vágyserkentő, buja, keleties légkört teremt.

Idegfeszültség ellen:

A csampa virágesszenciájának finom illata csillapítja a nyugtalanságot, és segít visszanyerni lelki békénket.

Érdemes tudni:

A párologtatóba öntött néhány csepp csampaolaj javítja a hangulatot, elűzi a depressziót. Növényi üzenete: ' Az élet olyan édes, legalább egy kicsit kóstolj bele".

Felhasználás:


  • Lazító fürdő készítéséhez 2,5dl zsíros tejben keverjük el a 2 csepp csampa olajat és 5 csepp szantálfaolajat, majd az egészet öntsük bele a meleg vízbe. Ilyen fürdőt különösen este javasolt venni a szantálfa enyhén álmosító hatása miatt. A keveréknek ezenkívül bőrregeneráló hatása is van.
  • Teljes testmasszázshoz készítsünk masszázsolajat: néhány csepp csampaolajat keverjünk jojoba- vagy szőlőmagolajba. Az ezzel végzett masszázs frigiditás esetén javasolt a vágy felébresztésére; ellazít, és nyugalommal árasztja el a testet.
  • Ekcéma, bőrirritáció esetén az újabb panaszokat és a bőrviszketést speciális olajjal előzhetjük meg. 50 ml szőlőmagolajhoz adjunk hozzá 3 csepp csampaoalajt, 5 csepp gernániumolajat és 3 csepp narancsolajat. Az egészet alaposan dolgozzuk össze. A szőlőmagolaj könnyedén behatol a bőrbe, ezért megkönnyíti az illóolajok hatóanyagainak felszívódását.
  • Túlterheltség és stressz esetén segítséget nyújthat az aromaterápia is: öntsük a párologtatóba 2 csepp csampaolaj, 2 csepp rózsaolaj és 1 csepp narancsvirágolaj keveréket, amely már néhány perc elteltével érezhetően ellazít. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése