2013. szeptember 22., vasárnap

Vadrózsa (Rosa canina)


A vadrózsa termését, a csipkebogyót (hecsedlit) évezredek óta használják vitaminokban gazdag gyümölcskrémek készítéséhez. Ma már gyógyhatású szerként is ismert. Egyik népi elnevezése, az ebcsipke a növény latin nevére (rosa canina) utal. Gyepűrózsának élőhelyei miatt, csipkének szúrós ágai, levelei miatt hívják.

Jellemzők:

A vadrózsa a rózsafélék családjába tartozó cserje, hurokszerűen hajló ágain erős, horgasan görbülő tüskékkel. A növény akár 3 méter magasra nőhet, virága kellemes illatú. Termése, a csipkebogyó ősszel érik. Íze savanykás.

Előfordulás:

A vadrózsa az északi félteke mérsékelt és meleg éghajlatú területein nő. Utak mentén, erdőszéleken, nyílt domboldalakon, ritkás erdőkben és parkokban egész Európában megtalálható.

Gyógyászati alapanyag:

Gyógyászati célokra a termését magokkal vagy magok nélkül használják fel. Ha a csipkebogyót félbevágjuk, el tudjuk távolítani a magokat. A bogyókat nem szabad fémedényben tárolni, mert a gyümölcssavak reakcióba lépnek az edény anyagával, és a gyümölcs fémes ízű lesz.

Hatóanyagok:

A csipkebogyó elsősorban magas C-vitamin tartalma miatt értékes. Tartalmaz még növényi színezéket (karotinoidokat) és számos gyümölcssavat, csersavat és pektint.

Felhasználási javaslat:


Magas C-vitamin tartalma miatt a csipkebogyó a meghűléses betegségek megelőzésére szokták alkalmazni: a C-vitamin elősegíti az immunsejtek keletkezését, és  támogatja az ember immunrendszerét. Vizelethajtó hatása révén segít vese- és húgyhólyag panaszok esetén. Gyümölcssav- és pektintartalma következtében a csipkebogyó enyhén tisztító hatású. Külsőleg alkalmazva nehezen gyógyuló sebek gyulladásait gyógyítja, antibakteriális hatású.

Alkalmazás

Forrázat:

1 kávéskanál szárított csipkebogyót (akár maggal együtt) öntsünk le egy csésze forró vízzel. Tegyük félre 10 percre, hogy kiázzon, majd szűrjük le. Igyunk naponta 3 csészével.

Frissítő bor:

100g szárított csipkebogyót tegyünk egy palackba, és öntsünk rá 1 liter száraz vörösbort. Hagyjuk állni 2 hétig, utána szűrjük le. Igyunk naponta 1 kis pohárral (1dl)

Szörp:

200g szárított csipkebogyóhoz adjuk 100g cukrot, és öntsük le 6dl 50%-os alkohollal. A 4-5 napi pihentetés után leszűrt folyadékot hígítsuk 4 dl vízzel. Igyunk belőle naponta egy likőröspohárral (4-5cl)

Nyers püré:

A frissen szedett, kimagozott bogyókat botmixerrel törjük össze, és szűrőn passzírozzuk át. A nyers püré C-vitamin tartalma magasabb, mint a főzötté.

Főzött püré:

A kimagozott bogyókat egy éjszakára áztassuk vízbe. Reggel főzzünk kis lángon 30 percig, majd törjük át szűrőn. (Vigyázat: a C-vitamin 60 fok fölött elbomlik)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése