2013. február 1., péntek

Kenni kell!


Ám csak okosan! Mindenekelőtt határozd meg a bőrtípusodat, és csak azután kenegess, hogy tudod, mi tesz jót a bőrödnek.


A párkapcsolat szakértők szerint ismerni a "típusokat" nagyban megkönnyíti a leginkább hozzánk illő partner megtalálását. Valószínűleg a bőrgyógyászok sem vélekednek másképp a "típusuknak" megfelelő választásáról. Az egyik legnagyobb hiba, amit  a nők elkövetnek a szépségápolásban, hogy nem a számukra ideális kozmetikumokat használják, és ha az eredmény messze elmarad a vártól, elkönyvelik, hogy mostanában nincs a legjobb formában a bőrük. A helyzet kulcsa csupán a bőrtípus helyes meghatározása.

Ahhoz, hogy megtudd, a négy alaptípus - az érzékeny, zsíros, száraz és a normál - kombinált bőr - közül melyik jellemző rád, csak egy kis vízre, egy jól megvilágított tüköre és az alábbi tesztre van szükséged. Ha megfelelő hatóanyagokkal ápolod a bőröd, az érzete és a tapintása egyaránt sokat javult, és akár a típusa is módosulhat, azaz elérhető, hogy az érzékeny bőr megnyugodjon, és irritációmentessé váljon. Nem árt azonban ügyelned arra, hogy a stressz, a terhesség és bizonyos gyógyszerek okozhatnak nem  kívánatos elváltozásokat a bőrön. A nem a bőrtípusodhoz illő termékek csak tovább fokozhatják a meglévő sérüléseket és a negatív hatásokat. Márpedig ez egyetlen kapcsolatnak sem tesz jót, igaz?




1.lépés: Egy kis lubickolás

Nagyon fontos, hogy a tesztet olyankor végezd, amikor nincs rajtad smink és van egy erre szánt órád. Hagyd el a megszokott reggeli arctisztítódat és öblítsd le az arcodat tízszer langyos vízzel. Finom mozdulatokkal itasd fel a felesleges vizet egy törülközővel, de maradjon nedves az arcod. Engedd, hogy a szabadban száradjon meg a bőröd, és legalább harminc percig ne vigyél fel hidratálót vagy festéket az arcodra.



2.lépés: Tesztelés
Állj meg egy jól megvilágított tükör előtt. Hunyoríts, húzd fel és ráncold össze a szemöldököd és mosolyogj szélesen. Ha az arcbőröd feszül és viszket  vagy pikkelyszerűen repedezettnek és szürkésnek tűnik, akkor száraz a bőr. Ha ráadásul gyakorta okoznak kiütést vagy egyéb irritációt a bőrápoló szerek, az érzékeny bőrtípusba tartozol. Ha a fenti tünetek egyikét sem tapasztalod, érdemes újabb 30 perc múltán ismét megvizsgálnod a bőrödet.


3. lépés: Árulkodó foltok
Simíts el egy rétegnyi papírkendőt az egész arcfelületén, finoman szorítsd a bőrödre egy kis ideig, majd nézd meg, milyen nyomot hagyott a bőröd a papíron. Ha olajos foltokat találsz a homlokod, az orrod, az állad mentén és az orcák helyén, akkor zsíros a bőröd. Ha csak a T-zóna vonalain áttetszőbb a kendő, akkor kombinált bőrfelülettel vagy megáldva.


Tippek:

Zsíros bőr: A túlzott faggyúműködés nyomai és a bőrön maradt szennyeződések eltávolítása érdekében válassz mélytisztító hatású lemosót. A fénylő bőrfelület leküzdésére olajmentes arctejet használj, ami után olyan szérumot vigyél fel a bőrödre, amely csillapítja és tompítja a fokozott olajosságot. Heti egyszer ajánlatos a bőrradír, és a pórusösszehúzó maszk.

Érzékeny bőr: A tisztításhoz lágy és könnyű, folyékony lemosót válassz, ami csillapítja a vörösséget. Nappalra nem irritáló, lehetőleg fényvédőfaktoros krémet, éjszakára, pedig enyhe, mitesszerek képződését gátló, nyugtató hidratálókrémet használj.

Kombinált bőr: Válassz zsíros bőrre való arclemosót, könnyű hidratálókrémet a T-zónára, és finoman paskold be egy gazdagabb összetételű arckrémet az orcák szárazabb felületére. Hetente kényeztesd a bőröd egy hidratáló hatású arcmaszkkal.

Száraz bőr: Kíméletesen könnyű arctisztítót használj a szennyeződések eltávolítására, amely nem tünteti el a bőrfelület védő természetesen képződő olajmennyiséget. A hidratálókrémek enyhítik a bőr túlzott feszülését. Egy kímélő arctisztító radír segít eltüntetni a már elhalt hámsejteket és üde, egészséges színt ad a bőrnek. Ügyelj a szem környékére is, mivel ott vékonyabb a bőr. Megelőzheted a bajt egy szemápoló krémmel.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése