2014. január 9., csütörtök

Százszorszép - Bellis perennis


Az északi mitológiából és a néphagyományokból ismerjük ezt a kis mezei virágot. Népiesen tavaszfűnek, pászkamorzsának, boglárnak is nevezik. Egy régi szokás szerint százszorszépből font koszorút tettek a gyermekek párnája alá, hogy megvédjék őket a betegségektől.


Jellemzők: 

A százszorszép az őszirózsafélék családjába tartozik. Bolyhokkal borított, levéltelen, egyetlen virágba végződő szára akár 15 cm magasra megnőhet. A friss fiatal leveleknek és a virágkelyheknek kellemes, aromás, érett ízük van. Tavaszi salátának is szokták keverni.

Előfordulás:

A százszorszép igen elterjedt egész Európában és Kis-Ázsiában. Igénytelen növény, mindenhol nő: mezőkön, utak mentén, legelőkön, réteken, még szemétdombokon is.

Gyógyászati alapanyag:

Gyógyászati célokra a százszorszép leveleit, illetve kora tavasztól őszig virágzó virágkelyheit gyűjtik össze és szárítják meg árnyékos, szellős helyen szétterítve.

Hatóanyagok: 

A százszorszép virágai szaponin keveréket, csersavakat, flavonoidokat, antocianozidokat, szerves savakat, gyantákat és viaszokat, nagy mennyiségben ásványi sót és nyálkát tartalmaznak. Ezek nagy része az egész növényben megtalálható.

Alkalmazása: 

A hagyományos orvoslásban főleg a levelekből készült kivonatot használják, az érfalak elzsírosodása elleni készítményekben. A természetgyógyászat ennél többre tartja a növényt.

Javítja az anyagcserét, étvágygerjesztő, valamint enyhe fájdalomcsillapító és görcsoldó hatású. A százszorszépnek izzasztó és enyhe tisztító hatása is van. A belőle készült teát leginkább vértisztító kúrákhoz alkalmazzák, de kezelnek vele reumát vagy köszvényt is.

Köhögés ellen szintén hatékony, segít a fulladásos rohamokon. Külsőleg alkalmazva javítja a sebgyógyulást. Összehúzó hatású, bőr- és nyálkahártya - gyulladás esetén enyhíti a fájdalmakat.


Forrázat: 

Forrázzunk le 2 kk százszorszép virágot 2,5 dl vízzel, és kb. 10 perc után szűrjük le. Mindennap igyunk meg belőle legalább 2-3 csészével. A teába az anyagcserét élénkítő más gyógynövényeket is keverhetünk, gyermekláncfüvet vagy mezei katángot.

Borogatás: 

Főzzünk százszorszépteát, mártsunk bele egy kendőt, és helyezzük az ekcémára, sebekre.

Tinktúra:

30 g szárított virágot tegyünk jól záródó üvegbe, 1,5 dl tiszta vodkával öntsük le, és hagyjuk állni 10 napig, majd szűrjük le. Az anyagcsere élénkítésére fogyasszunk naponta 3x20 cseppet.

Préselt lé: 

A teljes frissen facsart leve kiválóan alkalmas a szervezet tavaszi tisztítására. Igyunk meg naponta egy kávéskanálnyi, egy kevés vízzel hígított levet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése