2013. július 24., szerda

Zöld tea


Ázsiában évezredek óta isznak teanövényből (Camellia sinensis) készült főzetet, és nemcsak élvezetből, de gyógyító célzattal is: vérzéscsillapításra, sebgyógyításra és az emésztés javítására is használták. A teafüvet a fekete teával ellentétben nem erjesztik, vagy oxidálják, hanem meghagyják szinte teljesen természetes állapotában. A tea minőségétől és származási helyétől függően a leveleket begyűjtés után levegőn megszárítják, vagy a szárítást megelőzően rövid ideig gőzölik. 


Egyes fajtákat emellett néhány percig pörkölnek is. E folyamatok során a tealevél nemcsak zöld színét őrzi meg, de értékes vegyületeit is. Ezeknek köszönhetően válik a zöld tea jótékony hatású aromás itallá. Hatóanyagai erősítik az immunrendszert, gátolják a fogszuvasodást, antibakteriális tulajdonságúak, segítenek megelőzni a magas  vérnyomás, az érszűkületet és a sejtburjánzás kialakulását. A zöld tea ezenkívül serkentő hatású, és javítja a koncentrációt.


A tea elkészítése:  

Egy csésze használjuk 2g teafüvet, ami 1 csapott kiskanálnak felel meg. Öntsük fel lehetőleg lágy (alacsony ásványi anyag tartalmú) és forró, de nem lobogó (kb.70C-os) vízzel, majd rövid ideig hagyjuk állni. 2-3 perces áztatás után könnyű, de élénkítő italt, 4-6 perc után erős és kevésbé élénkítő forráztatott kapunk.

Gyógyító hatás:

A tealevél koffeint, csersavakat, illóolajokat, karotint, vitaminokat, mikroelemeket, valamint nyomelemeket: fluort, cinket és káliumot tartalmaz. A zöld tea csökkenti a vércukor- és koleszterinszintjén, kedvezően hat a szív, a máj és a vérkeringés működésére. Védelmet nyújt a fogszuvasodás ellen, méregtelenítő és gyulladáscsökkentő hatású, a benne található csersavak, pedig nyugtatóan hatnak a gyomorra és a nyombélre.

Koffein: 

A zöld tea lényeges összetevője az enyhén élénkítő hatású koffein - nem terheli meg a szívet és a keringést, de közvetlen hatást gyakorol az agyra és a központi idegrendszerre. Ilyen módon serkenti az agy anyagcseréjét, továbbá fokozza a szellemi és fizikai teljesítőképességet.

Nyomelem:  Fluor

A zöld teában lévő fluor (fluorid formájában) rendkívüli jótékony hatású: erősíti a fogzománcot, illetve óvja a szuvasodástól. Naponta mindössze egy csésze zöld tea hatékony védelmet nyújt az iskoláskorú gyermekeknek a fogszuvasodás ellen.

Érdemes tudni

A koffein túl nagy mennyiségben történő fogyasztása szorongáshoz és szívritmuszavarhoz vezethet. A zöld tea koffeintartalmát úgy csökkenthetjük, ha a forrázat elkészítése előtt a teafüvet leöntjük egy kevés vízzel, és fél perc után leszűrjük. A teát ezután a szokásos módon készítjük el.


Felhasználás

  • Terhesség alatt:
          Ebben az időszakban különösen fontos, hogy a szervezet hozzájusson minden szükséges vitaminhoz, ásványi anyaghoz és nyomelemhez. Az orvosok azt tanácsolják, hogy a várandós nők fogyasszanak bancsa teát, ami kevesebb koffeint tartalmaz, mint azonos területről származó szecsa.

  • Változó korban
         A menopauza idején megnő a szervezet vitamin és ásványi anyag szükséglete. A zöld tea mindennapos fogyasztása révén hozzájuthatunk ezekhez az értékes összetevőkhöz.

  • Sportoláskor

         A zöld tea hidegen fogyasztva remek szomjoltó. Élénkítő hatásának és magas hatóanyag  tartalmának köszönhetően javítja a szellemi és fizikai teljesítőképességet.
  •    Fogyókúra idején
             A kalóriamentes zöld tea tökéletesen kiegészít minden fogyókúrát. Koleszterinszint csökkentő tulajdonságának köszönhetően, Kínában "zsírzabálóként" is emlegetik.

Rákmegelőzés
  
Japán tudósok arra a felfedezésre jutottak, hogy a zöld tea olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek megállíthatják a ráksejtek és a sejtburjánzásra hajlamos fekélyek kialakulását. Rákmegelőző hatású, ha naponta többször iszunk erősre főzött zöld teát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése