2012. december 25., kedd

Pörgesd fel magad!


Ha a karácsonyi lustálkodás kilókban is érezhető nyomokat hagyott rajtad, kezd a januárt egy vitalizáló kúrával! Így újra jó formában, s talán egy-két kiló mínusszal kezdődhet az éved.


Téli depi:

Ha  te is úgy gondolod, hogy többet kell enned, vagy ha megfigyelted magadon, hogy gyakrabban nyúlsz ilyenkor a  csokihoz, akkor valószínűleg te is könnyen felszedsz egy-két kilót a hideg hónapokban. Ez normális jelenség, télen a testünk tartalékol  energiát gyűjt - pluszkilók formájában. Ezt csak még inkább nehezíti, hogy karácsonykor biztosan nem tudtál nemet mondani a nagyi zserbójára... Ne is csodálkozz, ha most nehezebben jön rád a farmer.

Nem kell a fogyókúra!

Ne tévesszen meg a minimális túlsúly: tinikorban szükségtelen a szigorú fogyókúra - hacsak nem orvos írja elő, és rendszeres ellenőrzés mellett diétázik valaki. Viszont kiegyensúlyozott táplálkozással, elegendő és rendszeres testmozgással és sok vitaminnal télen is csúcsformában lehetsz. Ez a lényeg, nem pedig az, hogy 36-os vagy 40-es a ruhaméreted!

Töltődj fel energiával!

Csak akkor kezdheted jól az újesztendőt, ha elég energikusan vágsz neki a feladatoknak. A suli is jobban megy majd, ha nem vagy hullafáradt már délután háromkor. Ne hagyd, hogy bármi is lerombolja a benned élő életenergiát!

Kerüld a nagy energiarablókat!

1. Kevés mozgás: A testedet mozgásra tervezték. Nem lehet elégé hangsúlyozni, hogy a rendszeres testmozgás nemcsak az alakodon látszik meg, hanem egész viselkedéseden és hozzáállásodon is. Aki fitt testben, fitt lesz lélekben is.




2. Kevés alvás: Alvással áll helyre a rend a szervezetedben: az a cél, hogy a tested, az agyad kipihenten ébredjen, és újult erővel kezdd majd a következő napot. Ha ezt nem adod meg magadnak, az alváshiány komoly gondokat okozhat.

3. Idegesítő suli gondok: Ha valami nem úgy jön össze, ahogy tervezted, a nyomasztó gondok a testedet is megbetegíthetik. Ezért kell védekezni a sulistressz ellen. A legjobb stresszoldás a rendszeres sport!

4. Betegségek télen: Az orvosságok mindig nagyon megterhelők a szervezeted számára. A legjobb, ha egészséges életmóddal erősíted az immunrendszeredet, így megelőzheted a betegségek kialakulását.

30 nap a Jókedvért és a Jó Formáért! Minden napra egy tipp, amivel sokat tehetsz a fittségedért!


  1. Napi 5x étkezéssel néhány hét alatt felpörgetheted az anyagcserédet! Ez minden kiegyensúlyozott táplálkozás alapja. Koplalni viszont tilos!
  2. Menj el a legközelebbi edzőterembe. s nézz körül, milyen hozzád illő órákat tartanak ott! Új év - új tornabérlet: ilyen egyszerű.
  3. Minden reggel igyál forró teát. a meleg folyadék általában azonnal felébreszti a testedet!
  4. Mindennap egyél meg egy narancsot, vagy mandarint. C-vitamin - források és nagyon finom gyümölcsök.
  5. Relaxálj otthon úgy, hogy bekapcsolod a kedvenc (lassú) zenédet, és behunyt szemmel fekszel az ágyadon. Gondolj valami szépre! Csak 10 perc kell a kikapcsolódáshoz.
  6. Soha ne egyél semmit bűntudattal. Ha csokit kívánsz, nyugodtan edd, de sporttal dolgozd le később!
  7. Mindennap egy alma távol tartja az orvost - tartja a közmondás. Fogadd meg, hiszen ez a gyümölcs vitamin - és ásványianyag - tartalmának köszönhetően nagyon egészséges.
  8. Ha problémás a bőröd, háromnaponta egyél meg egy negyed kockaélesztőt. Ha nem bírod, tejjel elkeverve, pakolásként használd.
  9. Wellness - aranyszabály: a víz csodákra képes. Napi 2 liter ásványvíz a minimum! Télen kevésbé érzed, hogy szomjas vagy, de attól még ennyit meg kell inni!
  10. A grapefruit magolaj natúr patikákban kapható természetes immunerősítő. Narancslébe csöpögtetve mindennap igyál 10 cseppet. Kissé fanyar az íze, de nagyon egészséges.
  11. Most már szinte minden hagyományos konditeremben tartanak jóga vagy pilates órákat. Próbáld ki, megéri!
  12. Étrendedben mindig szerepeljen sok egészséges gabonaféle: müzli, barna kenyér! A fehér pékárukat viszont felejtsd el.
  13. Amennyire csak tudod, fogd vissza magad, ha gyorsétterem közelében jársz. Erre is érvényes, hogy egyszer- egyszer oké, de ha túlzásba viszed, biztosa hízás lesz a vége.
  14. Télen sokkal több vitamint kell fogyasztani, hiszen a hideggel szemben is ellenállóvá kell válnod. Mindennap egyél zöldségeket, s ha kell, extra adag C-vitamint is!
  15. Ha túl száraz a bőröd, lehet, hogy csak ilyen típus vagy, hanem baj van a folyadék háztartásoddal is. Ezért igyál sok vizet és használj vizes alapú krémeket!
  16. A szoli jól jön télen, amikor a nap csak egy-két órára kukucskál elő. Havonta egyszer szabad, de ne vidd túlzásba!
  17. Minden nap reggelizz! Így könnyebben ébredsz fel testileg, szellemileg egyaránt. Van, aki azonnal tudd enni felkelés után, és akad, aki csak órák múlva. Elég, ha egy jughurtot, egy kis müzlit vagy gyümölcsöt eszel, ha nem igazán kívánod az ételeket ilyenkor.
  18. Nézz körül egy sportboltban. Vegyél otthonra jógaszőnyeget, Fit-Ballt vagy gumikötelet. Ezekkel otthon is elvégezheted a napi 20-30 perces tornát.
  19. A zöld tea gyógyító és erősítő ital. Rengeteg ízesítésben létezik és szuper méregtelenítő. Igyál mindennap egy csészével.
  20. Szervezetednek háromóránként szüksége van energiára, ezért fontos, hogy rendszeresen egyél!
  21. A szépség nem évszakfüggő! Az arcápolás te magad végezheted otthon, de masszírozással vagy szaunával is kényeztetheted magad!
  22. Ne állj naponta a mérlegre. van, amin akkor se tudsz változtatni, ha legszigorúbb diétákat próbálod ki. Békülj ki a tükörképeddel, és lásd szépnek magad!
  23. A tejtermékek, a húsfélék, a tojás magas A- és E-vitamin- tartalmú ételek. ezek szép bőr vitaminjai!
  24. A zöldségek közül egy tuti trió: a sárgarépa, a cékla és a kaliforniai paprika. Ezekből télen is egyél sokat, mert D- és B- vitaminban nagyon gazdagok.
  25. Soha ne légy farkaséhes! Így szinte biztos, hogy ráveted majd magad egy zacskó nápolyira...
  26. Minden kezdet nehéz! Az si, ha soha életedben nem sportoltál, de mostantól szeretnél. Ilyenkor kell összetrombitálnod a barátnőidet, mert együtt mindent kibírtok majd.
  27. Este, lefekvés előtt ne egyél kekszet, ropit, sütit, fagyit, és ne igyál cukros gyümölcsleveket sem. Akkor se, ha őrületesen kívánod.
  28. Ha rövidebbek a nappalok, korábban sötétedik, a tested korábban szeretne nyugovóra térni. Add meg neki ezt a lehetőséget, hiszen alvás közben regenerálódsz, erősödsz, sőt fogysz is. Az alvás a bőr kedvenc elfoglaltsága is!
  29. Ha megfáztál a nagy hidegben, ne nyúlj rögtön a gyógyszerekhez, próbáld először természetes gyógymódokkal erősíteni a szervezetedet. vegyél például aromalámpát, és válaszd ki a megfelelő illatot, ami enyhítheti a megfázásos tüneteket.
  30. Hetente kétszer- háromszor egyél meg egy banánt! Nagyon egészséges gyümölcs, segíti az emésztést és serkenti az agyműködést.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése