2013. november 26., kedd

Macskatalptea


A parlagi macskatalp ( Antennaria dioca) száraz talajú hegyvidéki erdőkben fordul elő Európa egész területén, Ázsia egy részén és Észak-Amerikában. Rendszertanilag az őszirózsafélék családjának tagja. 


Levelei ezüstösen molyhosak, rózsaszínű virágai a hajtások csúcsán fészkes virágzatba tömörülnek. A parlagi macskatalpat a középkorban vizelethajtó szerként használták, valamint köszvény és székrekedés kezelésére. Manapság a népi gyógyászatban előszeretettel alkalmazzák, kihasználva enyhe epe- és vizelethajtó tulajdonságát, továbbá görcsoldó és emésztésjavító hatását.

A macskatalp mindezeken felül csillapítja a köhögést, és enyhíti a véres hasmenést is. Rózsaszín virágait díszítő céllal gyakran keverik különféle gyógyteákba. Macskatalp elnevezés alatt ismert egy másik őszirózsaféle is, mégpedig a gyönyörű élénksárga virágokat hozó homoki szalmagyopár. Szintén epe- és vizelethajtó, valamint hashajtó, serkenti az emésztőrendszer munkáját.


Gyógyító hatása:  Az Antennaria dioica flavonoidokat, csersavakat és keserű anyagokat tartalmaz, továbbá kis mennyiségű illóolajat. Az említett hatóanyag-kombináció serkenti a gyomornedvek és az epefolyadék kiválasztódását, továbbá jelentős mértékben csillapítja a hörgőkben és a tüdőben köhögés közben jelentkező fájdalmakat.

Krónikus epehólyagpanaszok esetén:  A macskatalp alkalmas az epehólyag környezetében fellépő fájdalmas görcsök oldására - akár magában , akár gyógynövénykeverék részeként. Az epehólyagpanaszok kialakulását megelőzhetjük, ha étkezések előtt macskatalpteát vagy macskatalp hozzáadásával készült gyógyteát iszunk.

Macskatalp reuma ellen: A macskatalp általánosságban serkenti az anyagcserét. A népi gyógyászatban ezért reumatikus panaszok enyhítésére javasolják. A növény önmagában történő alkalmazása sok esetben nem bizonyul elégségesnek, más gyógyfüvekkel keverve azonban eredményesen növelhető a hatékonysága.

Felhasználás:


  • Hólyaghurut és fájdalom esetén:
    A macskatalp vizelethajtó, ezért alkalmas a húgyhólyag és a húgyutak enyhébb gyulladásainak kezelésére is. Alkalmazhatjuk önmagában, vagy hólyagpanaszok enyhítésére szolgáló gyógynövénykeverékekhez adva, fokozandó a tea hatékonysága. Fogyasszuk minél nagyobb mennyiségben, naponta legalább három csészével.
  • Állandó köhögésre
    A macskatalp nyugtatja a hörgőket, a belőle készített teát ezért köhögés és hörghurut ellen javasolják. Édesíthetjük egy kevés mézzel is, különösen ha a panaszokat hirtelen köhögő rohamok kísérik. Fogyasszunk naponta 3x1 csészével.
  • Epebántalmak ellen
    Enyhe hatása révén a macskatalptea epebántalmak csillapítására is kiválóan alkalmasak, hiszen javítja az epefolyadék áramlását, megelőzi a görcsök kialakulását.  Étkezés előtt vagy után igyunk meg 1 csésze teát. Vigyázat: Epekő esetén fogyasztása tilos.
  • Gyomorpanaszokra:Savszintszabályzó tulajdonsága folytán a macskatalp kedvezően hat az emésztőrendszerre. Étkezések előtt igyunk 1 csésze teát.
Gyógytea keverékek:

Az epekiválasztás serkentésére: 

30g macskatalp virág, 30g máriatövis, 20g gyermekláncfű (levél és gyökér), 20g borsmentalevél.

A gyógykeverék enyhíti az epehólyaggal összefüggő panaszokat. 1 kávéskanál gyógyfüvet felöntünk vízzel, forrásig hevítjük, majd kihűtjük. Étkezés előtt fogyasztandó.

Hólyaghurut ellen:

40g macskatalp virág, 20g medveszőlőlevél, 20g csipkebogyóhéj, 20g aranyvesszőfű.

Ez a gyógytea a húgyhólyag enyhébb gyulladásának kezelésére alkalmas. A tea ízét a gyerekek is kedvelik. 1 kávéskanál keveréket felöntünk egy csészelobogó forró vízzel.

Hasmenés:

40g macskatalpvirág, 20g libapimpó, 20g vérontófű, 20g borsmentalevél

Összehúzó hatásának köszönhetően alkalmazható hasmenés ellen. Ha azonban a hasmenés véres, vagy a panaszok három nap múltán sem szűnnek meg, forduljon orvoshoz.



1 megjegyzés:

  1. Én élveztem olvasni a póznák, mi tetszik az oldal, és lesz újra Nagy blog nektek, néhány nagyon jó hír, és fontos információkat. Szeretjük a webhelyen. ha van egy kis ideje, kérjük, látogasson el a telek, amely arról szól, http://www.horvatorszagielszallasolas.hu/szallas.php/ , és adjon nekem néhány jó tipp, hogy hagyja jóvá az oldalamon, mint a oldalon. köszönöm

    VálaszTörlés