2013. június 28., péntek

Take it easy!

Néha úgy tűnik, az egész világ összeesküdött ellened. Az apró gondokból hirtelen óriási, megoldhatatlan problémák válnak, a töretlennek hitt optimizmusod egyszer csak véget ér. Ne csüggedj!


Néha elég egy apró félreértés- a hibát helyrehozni viszont csak komoly "munkával' lehet. A megoldás kulcs a te kezedbe van!

1. Állítsd meg a paralavinát!
Magad alatt vagy, mert egy kritikus megjegyzéstől beindul a paragépezet. Beszól valaki, megjegyzést tesz a megjelenésedre, a sulis teljesítményedre, vagy bármire, ami neked fontos. Vagy a fiúd közömbös viselkedéséből egyből azt szűröd le, hogy szakítani akar veled. Elkezdesz gondolkodni, és bebizonyítod magadnak, hogy tényleg rossz/csúnya/ alkalmatlan vagy, senki nem szeret stb.

Az ok:
Önbizalomhiány + élénk fantázia kombó.  Meglepő, milyen önálló életet tudnak élni a gondolataink. Hajlamosak vagyunk mindig a legrosszabbra gondolni: arra, amitől a leginkább félünk. De ha így állsz minden helyzethez, akkor tényleg a rossz dolgok fognak bekövetkezni - a gondolataidnak ugyanis mérhetetlen erejük van. Az ilyen irracionális félelmeknek nincsen alapjuk, legfeljebb a te fantáziád!

Megoldás: 
Lassíts egy picit. Kezdj pozitíva megerősítésekben gondolkodni! Mostantól ne azt mondd, hogy "Nem fog sikerülni!", hanem azt, hogy "meg tudom csinálni!" Hidd el, nagyon sokat segít!

2. Nézz farksasszemet a félelmeiddel!

Magad alatt vagy, mert érzed, hogy több van benned, de amikor igazi megmérettetésre kerül sor, soha nem mersz lépni - legyen szó fiúkról, vagy bármi másról, ami foglalkoztat.

Az ok:
Félsz a kudarctól, az elutasítástól, a beégéstől... Ezek nem is kellemes dolgok - de tudd, hogy minden sikeres embernek sok-sok kudarc kellett ahhoz, hogy megérezze a siker ízét. Kellenek a kudarcleckék ahhoz, hogy utána hozni magadból a legjobbat.

Megoldás: 
Eddig nem mertél odamenni ahhoz a fiúhoz, aki tetszett? Most tedd meg! Nincs veszítenivalód. Ha visszautasít, legalább nem epekedsz utána tovább. Szeretnél elindulni az iskolai tehetségkutatón? Állj ki! Ne várj magadtól rögtön tökéletes produkciót - fogd fel gyakorlásnak, tapasztalatszerzésnek.

3.Táncolj az esőben!

Magad alatt vagy, mert mindig közbejön valami/valaki, ami (vagy aki) meghiúsítja a terveidet. Kezded azt hinni, hogy az egész világ összeesküdött ellened.

Az ok:
Az élet tele van váratlan fordulatokkal, neked pedig meg kell tanulnod rögtönözni. Nem lesz mindig minden tökéletes - legfeljebb a hozzáállásodon változtathatsz, hogy ne  a buktatókra, hanem inkább a sikerekre figyelj.

Megoldás:
Ne hagyd, hogy erőt vegyen rajtad a búskomorság, inkább találd meg mi az, aminek tudsz örülni. Ne arra várj, hogy "elég jól" érzed magad valamihez, de ne is abban reménykedj, hogy majd egyszer minden körülmény összejön - erre aztán életed végig várhatsz. Ha esik az eső, ne szomorkodj miatta, hanem élvezd, hogy táncolhatsz benne!

4. Örülj a hibáidnak!

Magad alatt vagy, mert úgy érzed, nyomába sem érhetsz az osztály legnépszerűbb csajainak. Hiába fogyózol, rajtad úgysem fog olyan jól állni a szűk farmer, mint másokon..... Túl nagy, túl kicsi.....túl,,túl,túl. Folytassuk?

Az ok:
Mások szép, tehetségesek, népszerűek, csak te vagy egy kis szerencsétlen, csúnya, nem túl népszerű lány - legalábbis szerinted! De ha tiszta fejjel végiggondolod, mindenkinek vannak hibái! A feladat az, hogy meg tanuljunk együtt élni velük.

Megoldás:
Senki sem tökéletes. Nézd meg Demi Lovatót: korántsem hibátlan az alakja, mégis olyan kisugárzása van, hogy lehetetlen nem észrevenni. Ehhez hozzájön a kreativitása és az előadói stílusa - és máris kész az egyedi, senkihez sem hasonlítható csajszi! Ez bizony siker, amit annak köszönhet, hogy elfogadta magát a hibáival együtt% nem sopánkodott miattuk, hanem az erősségeit kezdte kihangsúlyozni - így mindenki ezekre figyelt fel!

5. Legyél rövidlátó!
Magad alatt vagy, mert rendre kudarcot vallasz. Lehet, hogy rajongsz egy elérhetetlen fiúért, pedig már ott van az igazi. Vagy eltervezed, hogy te leszel a társaság legmenőbb csaja, csak éppen külön - külön nem vagy igazán jóban senkivel.

Az ok:
Túl gyorsan akarsz mindent, nincs türelmed. Időben telik, amíg valaki megéri egy-egy feladatra vagy helyzetre. Persze fontos, hogy legyenek terveid, céljaid hosszú távon is - de mindig lépésenként kell haladni.

Megoldás: 
Ha az segít, készíts listát a terveidről! Szedd össze, milyen úton - módon tudod megvalósítani az álmodat. Őrizd meg ezt a papírt - de mindig csak a következő feladatra koncentrálj belőle!

6. A saját sikerlistáján mindenki a Nr. 1.!

Magad alatt vagy, mert  úgy érzed, soha semmiben nem lehetsz a legjobb. Mindig beelőz valaki. Nem vagy kitűnő tanuló, nem vagy te a legjobb az edzéseken, nem tökéletes az angoltudásod, nem igazán számíthatsz meghatározónak a társaságban, és a fiúk is csak elvétve vesznek észre...

Az ok: 
Kishitűség! Te magyarázod be magadnak, hogy nem vagy elég jó. Folyton összehasonlítod magadat másokkal - de ez mindig tévútra visz!

Megoldás:
Készíts listát magadnak arról, amiben jó vagy, amire büszke vagy, amit szeretsz magadon. Nem is tudod elképzelni, mennyi ilyen van! Szedd össze a (külső-belső) jó tulajdonságaidat, a jó cselekedeteidet, azt, amihez jó érzéked vagy tehetséged van, amiben sikert értél el egyszóval mindent. Ne akarj a legjobb lenni, hanem legyél csak jó, de rendkívüli!

7. Nevess magadon!
Magad alatt vagy, mert mindig te kerülsz ciki helyzetbe. Néha úgy érzed, nálad nagyobb lúzert nem hordott a hátán a föld.

Az ok:
Felnagyítod azokat a helyzeteket, amikben beégtél. ha bénázol, utána napokig azon pörögsz, hogy lehettél ilyen ügyetlen/buta/figyelmetlen stb.

Megoldás:
Az önkritika + humor kombó minden nehéz helyzeten átsegít. Gondolj arra, hogy nemcsak te kerülsz kínos helyzetekbe időnként, hanem mindenki. Bárkivel előfordulhat, hogy bal lábbal kel fel, egész nap csetlik - botlik (konkrét és átvitt értelembe is), mégsem lesz belőle katasztrófa. Te se fogd fel tragédiaként - inkább nevess magadon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése