2012. február 14., kedd

Léböjt kúra




Tavasz közellétével ideje elkezdeni megtisztíttatni a szervezetet a felhalmozódott salakanyagoktól. 
Szervezetünkben évente négy kilógrammnyi felesleges méreganyag halmozódik fel, tartósított élelmiszereinkből, rovarirtókkal kezelt növényeinkből, klórozott ivóvizünkből, a szennyezett levegőből, valamint vegyipari, háztartási és kozmetikai készítményeinkből.
Eredetileg a szervezetünk is ki tudja tisztítani magát.  
A méreganyagok kiválasztásában nagy szerepet játszanak a veséink, a májunk, a tüdőnk, a beleink és a bőrünk is. Abban azonban, hogy öntisztító szerveink maradéktalanul el tudják látni feladatukat, nagyon gyakran segítségre szorulnak.
A legfontosabb, amit tehetünk, hogy időről-időre gondoskodunk olyan csökkentett terhelésű napokról, amikor lényegesen kevesebb méreganyagot juttatunk a szervezetünkbe. Minden gyümölcs-, tisztítótea-, vagy vízböjt kúra célja, hogy a fokozott folyadék és a csökkentett méreganyag bevitellel segítse a testünket az öntisztulásban.


Attól függően, hogy mennyire vagyunk elsalakosodva, rövidebb vagy hosszabb tisztító kúrákat is végezhetünk. De fontos, hogy évente legalább kétszer, ősszel és tavasszal feltétlenül tisztítsuk meg szervezetünket. Ha szükségét érezzük, méregtelenítést gyakrabban is végezhetünk, ízlésének és egészségi állapotának megfelelően.
Számtalan módszer közül választhatunk. A bőr szaunával, a vesék a megnövelt folyadékbevitellel, a máj a táplálékok megvonásával, a belek rostpótlással és az emésztési folyamat serkentésével, a tüdő, pedig a friss levegőn végzett testmozgással méregteleníthető a legegyszerűbben.


A kúra célja:
• a szervezetben évek során felhalmozódott felesleges tartalékok lebontása
•a szervek, sejtek, testnedvek salaktalanítása, a kóros anyagcseretermékek lebontása
• a szervezet, a lélek és a szellemi képességek regenerálása
•célja elsősorban nem a fogyás, hanem a feleslegtől való megszabadulás, pl. súlyfelesleg, magas vérzsírok, magas vércukor stb.)
A kúra nem jelent éhezést - aki a kúra alatt éhezik, rosszul csinál valamit!
Mire jó?
A fentiek szerint a javallati területe igen kiterjedt:
1.   Szív- és érrendszeri betegségek:
•          Érelmeszesedés
•          Magas vérnyomás                
•          Szív- és keringési elégtelenség
•          Koszorúér betegség, infarktus-megelőzés
•          Lábszárfekély
•          Zöldhályog
•          Migrén, krónikus fejfájások
2.  Anyagcsere betegségek:
•          Cukorbetegség
•          Magas vérzsírértékek
•          Magas húgysavszint (vesekő, köszvény)
•          Elhízás minden fajtája
3.  Emésztőrendszeri betegségek:
•          Gyomor-, bélbetegségek
•          Májbetegségek
•          Székrekedés, felszívódási panaszok
•          Epe-, hasnyálmirigy-betegségek
•          Krónikus vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa, Crohnbetegség)
4.  Immunológiai megbetegedések
5.  Megelőzésként egészséges személyek részére is
Fajtái:
Breuss-kúra: Nagyon szigorú, folyadék-megszorítással is együtt járó lékúra, amely ma már nem számít korszerűnek. Ráadásul nem forszírozza  ellőképp a kiválasztást sem – ez szintén ellene szól. Viszont a kúra alapja, amely a frissen facsart zöldség-, cékla- vagy sárgarépalé fogyasztását ajánlja, mindenképpen követendő lehet.


Buchinger–Lützner-féle léböjt
Nem más, mint a klasszikus léböjt, amelynek lényege, hogy csak folyékony állagú táplálékot fogyaszthatunk. A Breuss-kúrával szemben ez a változat sokkal biztonságosabb, kevés szövődménnyel jár, hiszen nagy hangsúlyt fektet a folyadékbevitelre és az ásványi anyagok pótlására. Az átlagosan tíz napig tartó kúra célja a méregtelenítésen kívül a testsúly csökkentése is lehet. Dr. Hellmut Lützner dr. Buchinger leghűbb tanítványa, és a ma élő legnagyobb szaktekintély a böjtölés témájában.


Gabonanyákkúra
Kifejezetten érzékeny gyomrú böjtölőknek ajánlott kiegészítő kúra. Zabból vagy rizsből híg tejbedaraszerű turmixot készítenek, amelyből reggel, délben és szükség szerint este is egy decit elkortyolgatnak. A lenyelt folyadék egyfajta filmszerű réteget képez a gyomor és a bél falán, amitől az megnyugszik, és védve lesz a savaktól.



Gyógyböjt
Kimondottan betegségek kezelését kiegészítő gyógymódot vagy önálló gyógymódot segítő, orvosi felügyelet alatt végezhető böjt. Az orvos útmutatásai alapján, kontroll mellett végezhető. A doktor határozza meg azt is, hogy lehet-e leböjtölni, vagy valamilyen enyhébb salaktalanító kúrát lehet alkalmazni, és annak melyik válfaját ajánlja, minek az elhagyását, milyen gyógynövényeknek, vitaminoknak vagy a salaktalanítást elősegítő készítményeknek a szedését javasolja.



Kutyabenge és szenna
A kutyabenge erős, a szenna jó hashajtóhatású gyógynövény. Az előbbinek az ujjnyinál vastagabb ágairól származó kérgét, a szenna cserjének a levelét és a termését használják fel gyógyászati célokra. Erős hatóanyaguk miatt szinte kizárólag teakeverékekben alkalmazzák mindkettőt.



Mayr-kúra
Az osztrák Franz Xaver Mayr által kidolgozott, salaktalanításból és hasi kezelésekből álló kúrának három fokozata ismert. Az első a szigorú léböjt. A második majdnem ugyanez, azzal a különbséggel, hogy reggel és délben egy speciálisan szikkasztott zsömlét kell elrágcsálni, amelynek falatonként egy korty biotej vagy egy kanál biojoghurt a kísérője. A harmadik a kímélő étrend kialakítása.



Tejsavó kúra
A böjtöt vagy más salaktalanító módszert kiegészítő kúra, amelynek lényege, hogy a tejsavóban lévő esszenciális aminosavak támogatják a máj működését, és salaktalanító funkcióját, valamint fokozzák a bélműködést. Segíti a belek tisztítását azoknál, akiknél lusta a bélműködés.



Kolon hidroterápia
Az Egyesült Államokból származó módszert az emésztőrendszeri és anyagcsere-megbetegedések kezelésére fejlesztették ki. Az eljárás hasonlít a beöntéshez, de azzal ellentétben csakis orvosi felügyelet alatt, megfelelő készülékkel, hozzáértő személy végezheti. Az általában nyolc-tíz alkalomból álló kezelés során a vastagbél teljes hosszán kiürülnek a kiboltosulásokban megrekedt székletmaradványok. A böjtkúrával összekapcsolva nemcsak a bélen, hanem a vesén, a májon, a tüdőn és a bőrön keresztül történő salakanyag-kiválasztás is fokozódik.


Krumplidiéta
Enyhe lúgosító, salaktalanító, tehermentesítő diéta, amelynek során sok kálium, ásványi anyag, enzim és rost kerül a szervezetbe. A burgonyát csak zsírban sütve nem egészséges fogyasztani, minden más változatát nyugodtan lehet. Ehetünk mellé salátát, grillezett vagy párolt zöldséget, reggelire bio- vagy natúr müzlit, napközben, pedig annyi gyümölcsöt, amennyi jólesik. A diéta segíti a sav-bázis egyensúly helyrebillenését, jól tisztítja a szervezetet, és nem kell mellette éhezni, főleg ha valaki odafigyel a bőséges folyadékbevitelre. Ez a diéta segítséget nyújt cellulitisz és magas vérnyomás ellen, de megelőzheti az ödémaképződést is.



Ki milyen böjtöt próbált már? Tapasztalatok?Írjátok meg hozzászólásba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése