2018. augusztus 22., szerda

Réti here - Trifolium Pratense


A réti herét, melyet egyes területeken vörös hereként ismernek, már a középkorban is fontos gyógynövényként tartották számon. Olyan népbeteségekre hozott enyhülést, mint a köhögés, bőrproblémák vagy gyulladások. Számos növénygyűjteményben megtalálható volt.


Jellemzők: 

A pirosan virágzó réti here a pillangósvirágú növények közé tartozik. Szerteágazó szára 15-30 cm magasra nő. A virágokban rengeteg a nektár, kellemes, mézes illatuk van, az ízük édeskés.

Előfordulás:

A réti here szinte egész Európában és Közép - Ázsiában megtalálható, és Amerikába is elvitték, ahol hamar meghonosodott. Általában réteken, legelőkön, mezőkön, utak mentén nő. Takarmánynak is termesztik, mivel fehérjében gazdag.

Növényi nyersanyag

Gyógyászati célokra csak egészben megszárított virágait használják.

Gyógyhatású összetevők:

A virágok gazdagok csersavban,a mely összehúzza a szöveteket és gyulladáscsökkentő hatású. Található bennük ezenkívül illóolaj, a szervezet védőképesséégét támogató glikoziod , illetve antioxidáns hatású fenolok és flavonok.

Javallatok:

Csersavtartalmának köszönhetően a réti here kiválóan alkalmas a nyálkahártya gyulladásainak kezelésére, gyulladásos eredetű hasmenés esetén, valamint olyan bőrbetegségek gyógyítására, mint az ekcéma vagy a pikkelysömör. Külsőleg alkalmazva a réti here puhítja a láb kemény és kidagadó visszereit és a fekélyeket. A népi gyógyászatban használják lábadozó vagy műtéten átesett betegek erősítésére, valamint vértisztításra, illetve máj- és epebetegségek gyógyítására. Mivel a réti here felszaggatja a hörgőváladékot, a belőle készült főzet segít köhögés, elhúzódó légcsőhurut és szamárköhögés esetén. A réti here főzetével készült ülőfürdő hatásos lehet enyhe hüvelyi folyás kezelésére.



Alkalmazás:

Forrázat:

Nagyjából 6 szárított virágot öntsünk le 2,5dl forrásban lévő vízzel, majd hagyjuk állni 15 percig, hogy leülepedjen. Igyunk meg belőle naponta egy csészével, igény szerint mézzel édesítve.

Kúra:

Vértisztítás céljából igyunk meg 4-6 hétig naponta 2-3 csésze frissen leforrázott teát.

Borogatás:

Hogy gyorsabban gyógyuljon a seb, napi néhány alkalommal tegyünk rá réti here főzetébe mártott ruhát, vagy készítsünk teás borogatást.

Ülőfürdő, mosakodás  

2 púpozott evőkanál szárított virágot öntsünk le 1 liter forrásban lévő vízzel. Hagyjuk állni 10 percig, hogy kiázzon, majd szűrjük le. A főzetet mosakodáshoz használhatjuk, vagy maximum 15 perces ülőfürdőhöz. Alkalmazhatjuk réti here, kamilla és réti palást keverékét is.

Kész termékek: 

Gyógynövényboltokban beszerezhető a folyékony rétiherekivonat vagy -lé.






Ti próbáltátok már? Mi a véleményetek róla? 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése